Eén op de twee Belgische cafés en restaurants dreigt failliet te gaan

Eén op de twee Belgische cafés en restaurants dreigt failliet te gaan

Op 1 mei kunnen we hopelijk - als de cijfers dat toelaten - terug weer een bezoekje brengen aan onze favoriete cafés en restaurants. Maar hoeveel zaken zullen de deuren heropenen en welke van die zaken zullen op lange termijn overleven? 

We tellen allemaal af naar 1 mei, de dag dat de horeca zijn deuren heropent. Maar hoeveel zaken hebben de coronacrisis overleefd? Voorlopig lijkt dat mee te vallen volgens Horeca Vlaanderen. De horeca toont ons aan hoe onze economie kunstmatig overeind wordt gehouden in coronatijden. Vorig jaar gingen er minder horecazaken failliet dan in 2019, dat bevestigt Matthias De Caluwé, de gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

Maar wat wanneer de horeca weer heropent? Tot nu toe konden bedrijven in bepaalde sectoren niet als failliet worden verklaard. In cafés en bars daalde het aantal faillissementen zelfs met 38 procent, van 738 in 2019 naar 456 in 2020.

Cashverlies

De meest actuele stresstest van de financiële informatieverschaffer Trends Business Information (TBI) toont aan dat de horeca zich momenteel in woelig water bevindt. “In de categorie restaurants en cafés is de helft van de bedrijven virtueel failliet, want ze hebben een negatief eigen vermogen”, vertelt Pascal Flisch, analist bij TBI aan Trends. Discotheken en dancings blijken het zwaarst getroffen met maar liefst 55 procent van de zaken met een negatief vermogen. De categorie ‘overnachtingen’ is iets minder getroffen met 32,4 procent, wat nog steeds veel is. Kampeerterreinen doen het momenteel niet slecht, met amper 7,6 procent met een negatief vermogen.

Het zwakke vermogen is het gevolg van een chronisch cashverlies. “Bijna een kwart van de horecazaken had een negatieve cashflow in 2019”, voegt Pascal Flisch toe. Cafés deden het nog slechter met ongeveer een derde in die situatie. Volgens Horeca Vlaanderen verloren cafés maar liefst 710 miljoen euro omzet. Voor cateringdiensten en restaurantketens was dat 933 miljoen euro.

Bron: Trends

LEES OOK

50 restauranthouders slepen Belgische staat voor de rechter: ‘De maatregelen zijn disproportioneel’