Horecasector protesteert tegen langdurige sluiting met 'kerkhof van koksvesten'

Horecasector protesteert tegen langdurige sluiting met 'kerkhof van koksvesten'

Chef-koks uit heel België legden uit protest hun koksvesten op de Grote Markt in Brussel neer. Op die manier willen ze aandacht brengen naar het leed van de horecasector tijdens de coronacrisis. Ze vragen meer steun en een perspectief om de deuren weer te kunnen openen.

De Grote Markt van Brussel kleurde vorige donderdag wit. Het plein werd bekleed met meer dan 800 koksvesten. Verschillende horeca-uitbaters willen zo protesteren tegen de sluiting van cafés en restaurants. "De sector stikt", klonk het. "Na 57 dagen verplichte sluiting moeten er voor de horeca dringend maatregelen komen om faillissementen te voorkomen."

"Denk ook aan de afruimers, de opruimers, kokshulpen en afwassers. Dat zijn vaak mensen die nergens anders aan de slag kunnen, zij zitten nu thuis."

De deelnemende koks zagen deze actie "begraafplaats van witte schorten" symbolisch voor de verstikking van de horecasector. Om de horeca een toekomstperspectief te bieden zijn er dringende maatregelen nodig. Hoewel de meeste sectoren reeds een datum hebben gekregen voor heropening, is het voor de horeca nog onzeker. Verschillende uitspraken wijzen erop dat de sector op twee na de grootste werkgever van België is: met 180.000 voltijdse banen, 200.000 indirecte banen en 60.000 freelancers en bedrijven. Jan Janssen van Belga Queen vertelt aan Radio 2: "Denk aan de afruimers, de opruimers, kokshulpen en afwassers. Dat zijn vaak mensen die nergens anders aan de slag kunnen, zij zitten nu thuis. Ik vrees dat de sluiting zware gevolgen zal hebben voor de horeca in Brussel."