Waarom eten we met Lichtmis pannenkoeken?

Waarom eten we met Lichtmis pannenkoeken?

Op 2 februari is het Maria-Lichtmis en dat wil zeggen dat er in heel wat gezinnen vandaag pannenkoeken op het menu staan. Die culinaire gewoonte gaat inmiddels al een aantal eeuwen mee, maar toch weten velen niet waar die traditie z'n oorsprong eigenlijk kent. Wat wordt er ook al weer gevierd tijdens Maria-Lichtmis? En wat heeft die gebeurtenis dan met pannenkoeken te maken?

40 dagen na Kerst vieren we Maria-Lichtmis. Op die dag worden er in heel wat gezinnen steevast pannenkoeken klaargemaakt. Maar waar komt die gewoonte eigenlijk vandaan? Wat is de link tussen die Katholieke feestdag en de heerlijke lekkernij?

Joods ritueel

Maria-Lichtmis heeft z'n oorsprong te danken aan het oude Joodse ritueel waarbij pasgeboren jongens 40 dagen na hun geboorte naar de tempel moesten worden gebracht om aan het volk getoond te worden en om aan God te worden opgedragen. Zo valt 2 februari exact 40 dagen na de geboorte van Jezus en is dus de dag waarop Jozef en Maria hun kindje naar de tempel brachten.

Feest op het platteland pannenkoeken

Vandaag de dag doet Lichtmis de meeste mensen vooral aan pannenkoeken denken. Dat die lekkernij 2 februari steevast op tafel staat, heeft twee verklaringen. Enerzijds was 2 februari vroeger één van de twee dagen op het jaar waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. 's Avonds vierden ze die bijzondere gebeurtenis op feestelijke wijze met het eten van haardkoeken, die dan later evolueerden naar pannenkoeken.

Metafoor voor de zon

Een andere verklaring voor de traditie is het idee dat pannenkoeken als een metafoor dienen voor de zon. Zowel hun vorm, kleur, als warmte zouden een verwijzing vormen naar het licht. De lekkernij toont ons aan dat het einde van de winter in zicht is en de lente voor de deur staat.

LEES OOK

HOTSPOTS: 4x de lekkerste pannenkoeken

Lichtmis: pimp je pannenkoeken met deze recepten

Pannenkoekdag: internationale pannenkoeken