Waarom sommige mensen muziek kunnen proeven

Waarom sommige mensen muziek kunnen proeven

Van Kanye West tot Pharrell Williams en Billie Eilish: naast deze wereldberoemde artiesten beschikt zo’n 5 procent van de bevolking over synesthesie, een afwijking die je in staat stelt om kleuren te ruiken, muziek te proeven en geuren te horen. 

Onze zintuiglijke waarnemingen staan al jaar en dag in verbinding met elkaar. Een fascinerend gegeven op zich, maar voor mensen met synesthesie gaat dit nog een stap verder: kleur, geur en geluid worden met elkaar vermengd tot extreme proporties waarbij geluid een bepaalde smaak kan oproepen, of kleur aan tekst kan worden gelinkt. Een bijzondere connectie tussen zintuigen die normaal gescheiden van elkaar functioneren. 

De oorzaak van dit fenomeen staat niet zwart op wit vast, maar wetenschappers gaan er van uit dat de verbinding tussen hersengebieden aan de basis ligt van deze fascinerende kronkel. Deze is zo sterk dat het gebied dat instaat voor de verwerking van geur, ook kleur of taal kan verwerken. 

Smaak in de mond na het horen van muziek is daarom niet zo raar meer. Of het gefluit van de vogeltjes u plots een zure smaak zal opleveren is niet het geval, aangezien de  aandoening in de meeste gevallen is aangeboren.