3x recepten van Jet van Nieuwkerk die zelfs de grootste viesneus ‘OP!’ doen roepen

Het nieuwste kookboek OP! van Jet van Nieuwkerk is speciaal voor iedereen die probeert te koken voor kinderen van 1-4 jaar. Jet geeft vijftig heerlijke en voedzame recepten, traktaties en ideeën voor broodbeleg mee in het boek én ze reikt bovendien manieren aan om kinderen zonder gedoe met de pot mee te laten eten. Als dat niet als muziek in de oren klinkt!

Jet's kookboek OP! is hét geschenk uit de hemel om de allerkleinsten om de tuin te leiden en ervoor te zorgen dat ze voldoende en gevarieerd genoeg eten. Het boek wordt aangevuld met tips en adviezen van voedings- en kindercoach Susanne Verzuu. Zo raakt het bord van je kind leeg en vliegt het niet door de kamer heen. Met wel vijftig recepten maak jij van je groentegruwelaar een echte groenteliefhebber.

Zei iemand daar 'OP!'?

Jet van Nieuwkerk OP!
©Alinoor Veldman

Jet is een Nederlandse presentatrice, gezondheid- en foodjournaliste en tevens dochter van voormalig 'De Wereld Draait Door'-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ze is niet onbekend in het culinaire landschap en schreef al eerder boeken. Dit keer focust Jet van Nieuwkerk zich op de allerkleinsten en schreef ze het kookboek OP!. Samen met haar zoontje Frenkie, die proefkonijn was voor alle gerechten, stelde ze dit leuke, simpele, maar overheerlijke kookboek samen.

Wij selecteerden drie recepten en delen die graag met jou. Niet alleen voor jou om er heerlijk van te smullen, maar ook om het smaakpalet van de allerkleinsten in huis te verbreden. Vaarwel 'lust ik niet', hallo groentelover!

Bananenbrood zonder suiker

Deze cake mislukt nooit en je scoort er altijd mee. Binnen het uur heb je vijftien plakjes plezier. Je kan er vrolijke vlaggetjes insteken en het ziet er ontzettend gezellig uit. Bananenbrood is simpel, maar oh zo goed. 

OP!Ingrediënten

150 g rozijnen
4 bananen
3 eieren
1 tl kaneel
150 g volkoren bloem (je kunt ook ‘normale’ bloem, speltbloem of amandelmeel gebruiken, maar bij amandelmeel wordt het wel minder compact)
1 tl bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat de rozijnen 10 min wellen in warm water en giet af. Prak of mix 3 bananen. Mix de eieren en de kaneel erdoor. Voeg nu ook de bloem, het bakpoeder en de rozijnen toe en meng alles met een spatel. Pel de laatste banaan, snijd overdwars en leg die op het beslag. Bak het bananenbrood 50 min in de oven tot het goudbruin is. Bak het niet te lang, want dan wordt die te droog. Als je het brood laat afkoelen gaart het ook altijd nog een beetje door.

Vlindertjespasta met spinazie à la crème

Deze pasta is zo lekker juicy en kan je zelfs zonder gehakt klaarmaken. Het is de ideale manier om spinazie op het menu te zetten. Je kan de à la crème spinazie kant-en-klaar kopen, maar daar zitten wat onnodige toevoegingen in voor een kind, dus in dit recept maak je het lekker zelf.

vlindertjespastaIngrediënten

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
500 g (vegetarisch) rundergehakt
400 g (diepvries)spinazie
100 ml crème fraîche
400 g vlinderpasta (of andere pasta waarvan je weet: dat gaat op)
verse nootmuskaat
olijfolie

Bereiding

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook in circa 3 min glazig. Voeg het gehakt toe en bak al roerend en plettend. Voeg als het gehakt bijna gaar is de (bevroren stukjes) spinazie toe. Leg een deksel op de pan en laat even pruttelen op laag vuur (dan ontdooit de spinazie sneller). Roer de crème fraîche door het gehaktmengsel.

Kook ondertussen de pasta gaar en laat uitlekken in een vergiet. Breng de saus op smaak met nootmuskaat. Meng de gekookte pasta door de saus, roer alles nog eens door elkaar en zet de pan op tafel. 

Vega curry 

Niks pittigs, gewoon heel lekkere curry. Je kan natuurlijk allerlei groenten toevoegen en dan leuke bolletjes rollen van de rijst. Dat is weer eens wat anders en prikkelt de kleinsten vast en zeker. Of druk de rijst in een koekjesvorm van een grappig figuurtje. Alles om dat bordje op te krijgen, toch?

vega curry uit OP!Ingrediënten 

1 ui, gesnipperd
1 tl komijnpoeder
1 tl kurkumapoeder
1 puntpaprika, in dunne reepjes of kleine blokjes
400 g tomaten uit blik
200 ml kokosmelk
handvol peterselie, fijngehakt
plantaardige olie

Bereiding 

Verhit een paar eetlepels olie in een pan op halfhoog vuur. Fruit de ui in circa 3 min glazig. Voeg het komijnpoeder en kurkumapoeder toe en bak nog 1 min, tot de specerijen heerlijk ruiken. Voeg de puntpaprika toe aan de pan en bak nog 2 min. Voeg de tomaten en kokosmelk toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 min zachtjes pruttelen. Serveer de curry met (zilvervlies)rijst en strooi er voor de volwassenen eventueel wat peterselie over.

LEES OOK: 3x exclusieve recepten uit Ottolenghi’s nieuwste kookboek Shelf Love

Kookboek Op! Jet van nieuwkerk Peuters Groentegruwelaars Susanne verzuu

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties