5 fouten die iedereen maakt bij het mixen van cocktails

Wil je zelf cocktails maken, maar nog geen idee hoe je eraan moet beginnen? Gelukkig heb je geen bartender nodig om heerlijke dranken te maken. Smaken verschillen natuurlijk, maar vermijd wel deze vijf fouten tijdens het shaken.

Je schudt elke cocktail

Niet elke cocktail moet je shaken! Schudden staat voor troebel, terwijl roeren een heldere cocktail oplevert. Een algemene vuistregel is om de troebele ingrediënten zoals room, citrus of ei te schudden, en transparante mixjes zoals sterke dranken, vermouth en bitters te roeren.  In tegenstelling tot schudden, draagt ​​roeren slechts een klein beetje verdunning bij aan de drank, dus geroerde dranken zijn vaak sterker en stroperiger op de tong.

Je roert te kort of te heftig

Oké, je weet dat je niet elke cocktail moet schudden. Maar ook tijdens het roeren gelden een aantal basisregels. Zomaar je lepel erin dompelen en als een gek beginnen draaien is niet de manier om een heerlijke cocktail te maken. Barmannen zweren het bij 30 omwentelingen rond de rand van het glas. Belangrijk: eromheen! Niet door de cocktail roeren.

Je meet niet

Het ziet er misschien cool uit om zomaar van alles in je cocktail te zwieren, maar wees voorzichtig. Het is niet omdat een getrainde barman weet welke ingrediënten hij nodig heeft, dat jij dit ook zomaar moet doen. Meten is weten, zeker als het om cocktails gaat. Zo voorkom je dat je gasten een overdosis vermout naar binnen kappen.

Je gebruikt een kant-en-klare mix

Niets mis met een fles kant-en-klare Mojito wanneer je zestien jaar bent en je hele klas hebt uitgenodigd. Geen zestien meer? Laat die mix dan maar in de kast staan. Ze zitten vol met suiker en kunstmatige ingrediënten en doen ons denken aan een soort vloeibare gummy-snoepjes. Belangrijker nog: ze verpesten de smaak van je cocktail. Hoe gemakkelijk de oplossing ook lijkt, we raden het ten zeerste af.

Je hebt je niet voorbereid

Vraag aan elke barman hoe ze hun dag beginnen en je zult hetzelfde antwoord krijgen: voorbereiding. Dit betekent verse kruiden en fruit aanschaffen, uitgebreide garnituren voorbereiden en een berg citrusvruchten snijden. Maak je cocktails voor meerdere personen? Begin dan met een goede voorbereiding! Niemand wacht op een uur lang kijken naar hoe jij je citroenen snijdt.

Cocktail Cocktails Dranken Fouten Tipstricks Shaken

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties