5 voedingsmiddelen die werken als mood boosters

Een zomerdipje, dat hoor je niet zo vaak. Normaal gezien krijgt ons humeur een flinke boost door de hoge porties vitamine D die we tijdens de zomermaanden opdoen. Jammer genoeg zitten felle zonnestralen er deze zomer amper tussen. Met als gevolg? Een zomerdipje, dus. Gelukkig zijn er manieren om je mood een instant boost te geven. Door deze mood boosters te eten bijvoorbeeld. 

Toegegeven, van eten worden we eigenlijk altijd blij. Toch word je van sommige voedingsmiddelen nog net iets gelukkiger dan van andere. Deze 5 ingrediënten zijn echte mood boosters.

Zwarte chocolade

De kans is groot dat je het ooit zelf wel hebt ondervonden, maar nu weet je het écht zeker: zwarte chocolade is één van de grootste mood boosters. De Anxiety & Depression Association of America (ADAA) deed in 2019 een studie naar de relatie tussen zwarte chocolade en depressie. Ze kozen daar zo'n 13.000 proefpersonen voor uit. De proefpersonen die in de laatste 24 uur voor het onderzoek zwarte chocolade hadden gegeten, waren 70% minder geneigd om depressieve gevoelens te ontwikkelen. Jammer genoeg geven melk- en witte chocolade niet hetzelfde effect. Kwestie van de juiste keuze te maken, dus.

Yoghurt

Yoghurt is een probioticum dat vol goede bacteriën zit. Wist je al dat die goede bacteriën niet alleen een positief effect hebben op je lichaam, maar ook op je mentale welzijn? Dat komt door de link tussen je darmen en je hersenen. Enkele universiteiten uit Leiden en eentje uit Amsterdam deden in 2015 samen een onderzoek naar de link tussen (Griekse) yoghurt en een goed humeur. En ja hoor, zij die de goede bacteriën uit de Griekse yoghurt nuttigden waren veel gelukkiger. Ze konden ook veel beter omgaan met verdrietige gevoelens. Ontbijtje met Griekse yoghurt dus.

Koffie

Koffie, really? Het klinkt een beetje controversieel. Vaak wordt er gedacht dat je alleen maar nerveus wordt van koffie, maar blijkbaar toch niet altijd. Wanneer je tussen de 3 à 5 kopjes koffie per dag drinkt, zou dat het risico op depressie verkleinen. Te veel kopjes koffie zorgen dan weer voor angst. Het zit 'm dus allemaal in het vinden van een balans. Maar hey, nu weet je tenminste dat je dagelijkse ochtendkoffietjes toch ergens goed voor zijn. Latte macchiato, iemand?

Bessen

Ook bessen zijn enorme mood boosters. Niet alleen omdat je blij wordt van die leuke kleurtjes fruit, maar ook omdat er veel flavonoïden (antioxidanten) inzitten. Vooral blauwe bessen zijn ideaal voor een goed humeur.

Bananen

Bij bananen is het niet alleen de vrolijke gele kleur die je humeur doet verbeteren. Bananen zitten vol vitamine B6 en tryptofaan. Je lichaam heeft vitamine B6 nodig om tryptofaan om te zetten in serotonine, een belangrijk gelukshormoon in je lichaam. Altijd handig om daar meer van te hebben!

Als je humeur een grote boost kan gebruiken door een zomerdipje, weet je dus wat je te doen staat. Wat dacht je van een kommetje Griekse yoghurt met zwarte chocolade, bessen en banaan samen met een kopje koffie? Let's boost that mood!

LEES OOK: Waarom je het olijvenwater van een lege pot olijven niet moet weggooien

Griekse yoghurt Yoghurt Koffie Vitaminen Banaan Mood booster Humeur Goed humeur Blij Vitamine b6 Serotonine Zwarte chocolade Bessen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties