5x Italiaanse en Britse snacks voor tijdens de EK-finale

Hoewel het EK voor ons Belgen al eventjes gestopt is, houdt niets ons tegen om de andere overwinningen ook te vieren. Want een extra feestje is altijd mooi meegenomen, toch? Ga dit weekend all out en maak deze typische Italiaanse of Engelse snacks klaar voor je gasten. Met deze internationale snacks scoor je altijd!

Of je nu supportert voor de Engelsen of voor de Italianen, maakt ons niet uit. Beide landen hebben een aantal iconische finger foods die perfect passen bij een avondje voetbal kijken.

Mini pizza

Wie aan Italië denkt, denkt aan pizza's. Deze mini pizza's vormen de perfecte kleine versnaperingen tijdens een wellicht bloedstollende match. Pluspunt: je kan eender welk ingrediënt op je pizza leggen, voor ieder wat wils dit weekend!

Ingrediënten

200 g bloem
100 ml water
18 g verse gist
2 el olijfolie
5 g zout
snufje suiker
200 ml passata
100 g geraspte mozzarella
basilicum

Bereiding

Leg de bloem op je werkblad en vorm er een kuiltje in. Giet hier wat olijfolie, zout en suiker bij. In een apart kommetje los je de verse gist op in wat lauw water. Giet dit daarna bij de bloem. Kneed met de hand (of met de keukenrobot) tot een mooi, glad deeg. Verdeel het deeg in kleine balletjes van +- 40 g. Bedek ze met een zuivere keukenhanddoek en laat op zijn minst 90 minuten rijzen op een warme plek.

Strooi wat bloem op je werkblad en rol de balletjes uit. Nu is het tijd om de pizza's te beleggen. Smeer er wat saus over, strooi er wat mozzarella over en werk af met eender welke topping. Zet de pizzaatjes in de oven voor zo'n 6 à 7 minuten op 200 °C.

Italiaanse gehaktballetjes

Vergeet die Zwan-worstjes, dit weekend staan er alleen Italiaanse gehaktballetjes op het menu. Perfect te combineren met een tomatensaus-dip.

Ingrediënten

500 g gemengd gehakt
1 tl Italiaanse kruiden
1 tl paprikapoeder
1 teentje knoflook
1 ei
3 el paneermeel
peper en zout
olijfolie

Bereiding

Doe het gehakt in een mengkom en roer los. Snijd de knoflook fijn en voeg toe bij het gehakt. Breng op smaak met peper, zout, Italiaanse kruiden en paprikapoeder. Roer alvast door elkaar. Voeg hier nu het ei en het paneermeel aan toe en roer nogmaals goed door. Draai kleine balletjes van het gehakt en zet ze op een bordje. Doe wat olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes voor zo'n 10 à 15 minuten gaar in de pan.

Arancini

Uiteraard mogen we deze beroemde Siciliaanse rijstballetjes niet vergeten. Door deze lekkernij knort er geen enkele maag tijdens de hele match.

Ingrediënten

Voor de risotto

2 el olijfolie
1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
300 g risottorijst
100 ml witte wijn
+- 1500 ml bouillon naar keuze
50 g boter
75 g geraspte Parmezaanse kaas
4 el peterselie (fijngehakt)
8 blaadjes salie (fijngehakt)
1 el verse oregano (fijngehakt)
peper en zout

Voor de balletjes

1 bol mozzarella (in stukjes gesneden)
300 g bloem
3 eiwitten (losgeklopt)
fijn en grof paneermeel

Bereiding

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hier de fijngehakte ui en knoflook kort in. Voeg de risottorijst toe en laat even meebakken. Blus met witte wijn en blijf roeren totdat het verdampt is. Voeg ongeveer een pollepel bouillon toe en roer goed. Begint de rijst wat droog te worden? Voeg dan weer een lepel bouillon toe. Het hele proces duurt ongeveer 20 minuten. Het is belangrijk om te blijven roeren en om regelmatig wat warme bouillon toe te voegen als dat nodig is.

Wanneer de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur af. Voeg de boter en de Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. Tot slot voeg je de kruiden en wat peper en zout toe. Roer nogmaals goed door elkaar. Laat de rijst volledig afkoelen voor je aan de balletjes begint.

Draai kleine balletjes uit de risotto. Maak hier een kuiltje in, stop er een blokje mozzarella in en probeer het balletje terug dicht te rollen. Rol de balletjes eerst door wat bloem, vervolgens door het losgeklopte eiwit en tot slot door het paneermeel. Bak de balletjes in de frituurpan op 170 °C voor zo'n 2 à 3 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.

Scotch eggs

Toch eerder een Engeland supporter? Probeer deze über-Britse snack dan eens. Krokant, zacht en super lekker. Wij kennen ze hier als vogelnestjes, maar tijdens deze match zijn het Scotch eggs!

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 eieren
1 eigeel
600 g gehakt
6 el paneermeel
peper en zout
boter

Bereiding

Kook de eieren hard voor zo'n 10 minuten. Pel ze en leg ze even aan de kant. Meng het gehakt met het eigeel, paneermeel en peper en zout. Roer goed door elkaar. Haal 4 bollen gehakt uit het mengsel. In zo'n bol maak je een kuiltje. Hier komt het ei in te liggen. Probeer het ei terug te bedekken met het gehakt. Zet de bollen in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven. In een pan smelt je een klontje boter. Bak de scotch eggs aan de buitenkanten aan in de pan. Vervolgens zet je ze in de oven voor zo'n 25 minuten op 190 °C.

Sausage rolls

Nee, een sausage roll is geen Engelse term voor een chipolata. Engelse sausage rolls zijn eigenlijk gewoon worstenbroodjes. Altijd lekker, vooral als je ze zelf maakt!

Ingrediënten

8 vierkantjes bladerdeeg
500 g gemengd gehakt
1 sjalot
1 ei
1 eigeel
1 el paneermeel
1 el melk
1 teentje knoflook
peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel zowel het sjalotje als het teentje knoflook en snijd ze heel fijn. Doe het gehakt in een mengkom, voeg de fijngesneden sjalot en knoflook toe en roer door elkaar. Breek het ei in de mengkom, voeg zowel de kruiden als het paneermeel toe en kneed alles samen. Maak er 8 gelijke worstjes van die even lang zijn als het bladerdeeg vierkantje. Rol de worstjes op in de vierkantjes en maak de randen vast met wat eigeel. Het overgebleven eigeel meng je met een el melk. Bestrijk hier de broodjes mee. Tot slot zet je de broodjes in de oven op 200 °C voor zo'n 25 à 30 minuten.

LEES OOK: 5x heerlijke snacks voor tijdens het EK voetbal

Pizza Wedstrijd Snacks Engeland Italie Arancini Gehaktballen Ek voetbal Ek Voetbal Engeland-italië Scotch eggs Sausage rolls

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties