Café Het Damberd sluit zijn deuren toch niet voorgoed

Na de sluiting en het faillissement van het begeerde café in Gent wil Jonas Van Tornhout nieuw leven blazen in Het Damberd. Van vaste klant tot eigenaar. “Het is een droom die uitkomt.” klinkt het.

Een kleine twee maanden na het faillissement heeft Brouwerij Haacht een overnemer gevonden voor het iconische jazzcafé Het Damberd in hartje Gent. De 31-jarige Jonas Van Tornhout waagt een sprong in het diepe en biedt het café opnieuw een toekomst.

Geen evidente beslissing

Ten midden van deze pandemie een zaak overnemen is een heuse beslissing. Met alle twijfels over een derde golf die ons al dan niet te wachten staat, weet de overnemer niet wanneer hij zijn deuren mag openen. Ondanks die onzekerheid is zijn motivatie groot. “Het begint fameus te wegen, financieel en mentaal. Maar deze stap doet me er weer zin in krijgen.”

Een café heeft een opknapbeurt nodig

Het café kan hier en daar wel een likje verf gebruiken na enkele maanden leegstand. Zo heeft de nieuwe uitbater plannen om de muren te behangen en te schilderen, en ook het terras zal opgefrist worden.

Jonas kwam er sinds zijn puberjaren een pint pakken na de schooluren. Hij is zich dan ook zeer bewust van de geschiedenis die het café met zich meedraagt. Daarom behoudt hij de originele toog en de impressionante muurschilderingen blijven ook bestaan. “Ik ga op mijn gevoel af, maar ik wil er een frisse plaats maken met veel muziek en optredens. Niet alleen jazz, maar ook pop en rock” aldus Jonas.

De Korenmarkt zou volgens hem zijn beste jaren gekend hebben. Van Tornhout gelooft erin dat de heropleving van Het Damberd hand in hand zal gaan met een opwaardering van het beruchte plein. “Kijk naar Klein Turkije. Daar hing vijf jaar geleden ook een wat vreemde sfeer, maar een café zoals Missy Sippy doet die straat opleven.”

LEES OOK

Dit café is ondanks verbod elke dag open: ‘Velen doen het’

Overname Gent Horeca Corona Cafe Het damberd Brouwerij haacht

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties