Cateraars voelen zich in de steek gelaten: 'Wij verdienen ook hinderpremie'

Cateraars Christophe Verschuere en Ilse Delaere uit Schilde vragen in naam van alle collega's om extra steunmaatregelen voor hun sector. Heel wat cateraars hebben een hinderpremie ontvangen, maar moeten het geld nu terugbetalen. "Omdat we geen fysieke locatie hebben, maar de overheid vergeet hoeveel er ook voor ons wegvalt."

Christophe Verschuere en Ilse Delaere, twee professioneel opgeleide chefs, vormen met hun zaak Cook & Style een gevestigde waarde in de cateringwereld. Met alle reservaties zag 2020 er veelbelovend uit. Maar door de uitbraak van het coronavirus vielen de meeste reservaties weg. "En toen volgde de chaos", begint Ilse. "Een gebrek aan communicatie zorgde ervoor dat vele cateraars zich in de steek gelaten voelden. De Veiligheidsraad sprak vaak over restaurants en cafés, maar wat ging er met ons gebeuren?"

Geen recht op hinderpremie

Cateraars, die oorspronkelijk wél recht hadden op een hinderpremie, moeten het geld nu toch terugbetalen. "Omdat we geen fysieke locatie hebben. Maar ze vergeten wel dat wij de toegang tot onze bedrijven zijn kwijtgeraakt en ook verplicht hebben moeten sluiten. We hebben in juni 2019 méér verdiend dan januari tot juni dit jaar. En vergeet niet, de kosten bleven doorlopen, van verzekeringen tot boekhoudkosten", aldus Ilse.

Structurele oplossing

Hoewel de cafés en restaurants weer open kunnen, is dit niet het geval voor de meeste cateringbedrijven. "Veel restaurants hebben ook aan take-away kunnen doen én mochten vanaf 8 juni weer opstarten. Onze agenda is tot september voorlopig leeg. Wij verwachten communicatie vanuit de overheid, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een structurele oplossing." En de oplossing blijft niet bij de hinderpremie. "Het is heel belangrijk dat de overheid onze situatie erkent en ons rechtstreeks toespreekt. Vandaar mijn open brief aan minister Nathalie Muylle, zodat cateraars zich gehoord en gemotiveerd voelen om er terug in te vliegen. Mensen voelen zich in de steek gelaten, en daar moeten we iets aan doen."

Open brief

Beste Mevrouw Nathalie Muylle, Minster van Werk en Economie,

In het VTM-journaal van woensdag 24 juni hebben wij cateraars, van u, onze Minister van Werk en Economie, mogen vernemen dat wij reeds vanaf 8 juni feesten tot maximum 50 personen in de tuin bij onze klanten mogen verzorgen. FOD economie spreekt dit op vandaag 27 juni volledig tegen: vanaf 1 juli feesten voor maximum 15 personen, inclusief kinderen en personeel.

Deze desinformatie ten aanzien van onze sector is onaanvaardbaar, aangezien wij cateraars sinds 8 juni zelf feesten hebben geannuleerd, en deze werkelijk broodnodige inkomsten hebben gemist, van feesten die volgens u wél mochten doorgaan. Daarnaast hebben wij cateraars blijkbaar GEEN recht op de Coronapremie zoals onze collega HoReCa-ondernemers, restaurateurs, cafés, broodjeszaken en frituren terwijl wij net zoals hen verplicht hebben moeten sluiten. Hoe kunt u dit verklaren?

De premie van € 4.000 en € 160 per dag werd massaal door ons cateraars aangevraagd, goedgekeurd en uitbetaald. Nu vernemen we dat wij alles moeten terugstorten. Een financieel drama voor velen onder ons. We hebben tot 30 juni middernacht om de ontvangen premie terug te storten en de premie van € 3.000 aan te vragen. De klok tikt!

Beseft u dat wij cateraars vooral nationaal werken, en niet zoals onze collega-restaurateurs makkelijk konden inspelen op Take Away, om inkomsten te genereren om niet kopje onder te gaan? Beseft u dat onze collega-restaurateurs (gelukkig!) reeds vanaf 8 juni zijn heropend, en wij cateraars nog steeds geen perspectieven hebben? Onze klanten hebben massaal reservaties geannuleerd, de aanvragen blijven uit, onze agenda is leeg, want klanten durven geen aanvragen doen omdat er geen duidelijkheid is.

Ook wordt er nagelaten ons te informeren wat betreft de BTW-regels. Een gerecht in een restaurant valt onder de 6%-regel (food, personeel, materiaal). Cateraars splitsen food, personeel en materiaal op in hun facturatie. 6 of 12% BTW voor personeel en materialen? Tot op heden nog niemand die hier een antwoord op kan geven. Reeds meer dan 100 dagen worden wij niet vermeld in de media, krijgen we tegenstrijdige informatie, worden we verveeld beantwoord bij FOD economie omdat we de zoveelste zijn met dezelfde vraag en zien we geen merkbare beweging bij onze beroepsfederatie.

Geen hinderpremie en deze desinformatie zal onze sector nekken. Wij zijn allen ondernemers, en verplicht om te vechten voor onze toekomst. We vragen u dan ook dringend om een positief overleg met onze sector!

 

Catering Cateraars Hinderpremie

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties