Champagne, cava, prosecco: wat is het verschil tussen deze bubbels?

Champagne, cava, prosecco: het zijn allemaal feestelijke bubbels waar we maar al te graag eens een flesje van kraken! Iedereen weet dat Champagne Frans is, prosecco uit Italië komt en cava Spaanse roots heeft. Maar wat onderscheidt de ene mousserende wijn nu van de ander? Er zijn veel verschillen, maar de twee belangrijkste lichten wij even voor je toe.

1. De druiven & locatie

Een eerste grote verschil is de locatie van productie en de druif die gebruikt wordt voor de mousserende wijnen. Mousserende wijn is een erg brede term die verwijst naar zowat elke wijn met bubbels. Champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn zijn automatisch ook champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier. Cava komt daarentegen uit Spanje, gemaakt van inheemse druiven zoals macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco is afkomstig uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en heeft de Glera-druif als basis.

2. Productiemethode

Het tweede verschil tussen champagne, cava en prosecco is de manier de productiemethode achter de mousserende wijnen. Cava en Champagne hebben dezelfde productiemethode, namelijk, de méthode champenoise die in Spanje de méthode traditionel is. Waar niet-moussernde wijn één gisting ondergaan, ondergaan mousserende wijnen nog een tweede gisting. Na de eerste gisting ontstaat de alcohol, de tweede gisting zorgt voor bubbels. Die tweede gisting vindt plaats in de fles zelf en zo worden de mousserende wijnen geboren.

Prosecco heeft daarentegen een andere vervaardiging. Hier is sprake van de Charmat-methode. Een groot deel van de wijn ondergaat een tweede gisting in roestvrijstalen tanks in plaats van in de fles zoals bij cava en champagne. Champagne mag alleen gemaakt worden via de méthode champenoise, bij prosecco mogen beide methoden gebruikt worden. De Charmat-methode is daarentegen de meest gebruikelijke voor Prosecco, omdat deze ervoor zorgt dat de fruitige kenmerken van de wijn helemaal tot hun recht komen.

Andere soorten

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer mousserende wijnen, zoals crémant, sekt en vonkelwijn. Bijna elk wijngebied produceert een eigen bubbelvariant, waarbij er dus een tweede gisting plaatsvindt om het gewenste resultaat be verkrijgen. Veel van deze regio’s zijn echter niet zo strikt gebonden aan regels over druivensoorten en manier van produceren, zoals bij cava, champagne en prosecco wél het geval is. Hoe dan ook testen wij alle varianten graag uit!

LEES OOK:

Dit zijn de 5 heerlijkste cocktails voor de lente

Cava Champagne Prosecco Verschillen Mousserende wijn

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties