Chinese nieuwjaarsdesserts om 2023 in te luiden

Nog tot en met 5 februari vieren we Chinees nieuwjaar, het belangrijkste feest in de Chinese cultuur. Tijdens de festiviteiten worden er steeds gerechten op tafel gezet die symbool staan voor voorspoed en geluk voor het komende jaar. En daar horen ook lekkere desserts bij. Probeer jij deze eens uit?

De meeste desserts die tijdens het nieuwjaarsfeest – dat loopt van 22 januari tot en met 5 februari – zijn zoet, omdat het de wens voor een 'zoet' jaar weergeeft. Hoewel elke regio (en zelfs elk huishouden) andere gebruiken heeft, zijn er een aantal nagerechten die het meest gegeten worden.

Nian gao- kleverige rijstcake

Nian gao symboliseert vooruitgang, verbetering en groei. Elke familie koopt of maakt deze traktatie voor de viering van het Chinese Nieuwjaar, in de hoop op een beter jaar. Het is ook een populair geschenk voor familie en vrienden tijdens de feestdagen. In het Chinees klinkt de naam Nian gao hetzelfde als ‘hoger jaar’. Dit kan gaan over een promotie of een opslag, maar evengoed hoe hard de kinderen zullen groeien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ?Minnie Eats? (@_minnieeats_)

Rijstdumplings

Dumplings van rijst spelen een belangrijke rol tijdens het Chinese Lantaarnfestival, de laatste dag van het Chinese Nieuwjaar. Daarom zijn ze een van de belangrijkste Chinese nieuwjaarsdesserts. Deze zoete rijstballetjes zijn vaak doordrenkt met zwarte sesamzaadjes of gemalen pinda's. Het eten ervan staat voor eenheid en samenzijn binnen de familie.

Fa Gao - gelukscake

De Chinese naam voor deze gestoomde cake lijkt op de Chinese naam voor het verdienen van een fortuin en symboliseert daarmee welvaart. Het is een traditioneel zoet gerecht en veel Chinezen eten het ook als ontbijt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mai (@maisweetory)

Sesamballetjes

Deze balletjes worden gemaakt van kleverige rijstdeeg met sesamzaad. Daarna worden ze gevuld met rode bonenpasta en gefrituurd tot ze goudbruin zijn. Ze zijn knapperig langs de buitenkant en warm en kleverig vanbinnen. Ze zouden gunstig zijn voor familieherenigingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MamaHuynh Kitchen (@mamahuynhbake)

Suikerringen 

Dit dessertje in de vorm van een bloem is een favoriet nieuwjaarsdessert voor kinderen, met een knapperige textuur en een zoete smaak. Ze brengen samenhorigheid voor het nieuwe jaar met zich mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cantzipmyjeans (@cantzipmyjeans)

Pindakoeken 

Dit is een populaire manier om pinda's te eten, vooral tijdens het Chinese nieuwjaar. In de Chinese cultuur is er een andere naam voor pinda, namelijk 'lang leven-noot'. Ze symboliseren een lang leven, vitaliteit, wijsheid en voorspoed. Deze zoete, knapperige en geurige koeken worden gemaakt met gedopte pinda's en moutsuiker.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door •ࡇ• echo (@tea_echo_tea)

LEES OOK: 

Gelukkig Chinees nieuwjaar: vier mee en zet dit op je feestmenu

Restaurant O&O: van takeaway tot Michelinster

VIDEO: Dessert op basis van framboos en tomaat

Dessert China Chinees Feestdagen Desserts Feest Vieren Chinees nieuwjaar Happy new year

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties