De kunst van het marineren: tips en tricks voor de lekkerste marinades

De geur van smeulende kolen, het knisperen van het vuur en het sissende geluid van vlees op de barbecue: er is niets dat ons meer doet watertanden dan een heerlijk zomerse BBQ. Maar als je echt indruk wil maken op je gasten, dan is marineren de sleutel tot een onvergetelijke smaakbeleving. Het marineren van vlees is een kunst die zorgt voor malsheid en sappigheid, en kan ervoor zorgen dat zelfs het goedkoopste stukje vlees verandert in een smaakvolle en onweerstaanbare traktatie. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van het marineren voor de barbecue en delen we enkele tips en recepten om jouw BBQ-gerechten naar een hoger niveau te tillen.

Marineren is een eenvoudige bereiding die je kan toepassen op vlees, vis maar ook groenten en vleesvervangers zoals tofu. Een marinade werkt op drie manieren: je kan marineren om ingrediënten zachter te maken, smaak te geven en/of beter te bewaren. Sappige spareribs op de barbecue zijn erg geliefd, maar je kan ook heerlijke lamskoteletten, supermalse kipfilets of een smakelijke côte à l’os klaarmaken. Gemarineerde vis zoals tonijn en zalm zal je vast ook bekoren. Maar hoe begin je er aan? Deze tips en tricks helpen je alvast op weg!

De basics

Het geheim van een goede marinade komt in drie. Om de smaak, de malsheid en de vochtigheid van het vlees te verbeteren, combineer je drie gelijke componenten: een derde zuur, een derde vet en een derde kruiden. Zure vloeistoffen zoals citroensap, witte wijn of azijn zorgen voor een malse textuur. Vetten daarentegen vormen als het ware een laagje rond je vlees of vis waardoor het lekker sappig blijft. Specerijen en kruiden geven de nodige smaak aan het vlees en zijn de sleutel tot het creëren van een lekkere marinade.

Direct, rauw of gekookt

Marineren vraagt weinig techniek en veel geduld. De tijd die je nodig hebt om te marineren hangt af van de ingrediënten en de marineerwijze. Bij direct of kort marineren, dompel je je zeevruchten, visfilets of flinterdun gesneden vlees onder in een marinade voor zo'n 15 à 30 min. Vlees en wild marineer je meestal rauw, dat wil zeggen dat je het ingrediënt inwrijft met een marinade en voor een langere tijd in de koelkast bewaart. Ribbetjes, kipfilets en lamskoteletten laat je best 1 tot 3 u marineren, terwijl grote stukken vlees als braadkip, lamskroon en een hammetje maar liefst 2 tot 6 u marineertijd nodig hebben. Een lauwe marinade is ideaal om het proces te versnellen. Om de smaak sneller te laten intrekken in een kleiner stuk rauw vlees, maak je een marinade die je eerst kookt en nadien op kamertemperatuur laat intrekken voor een paar uur, deze techniek wordt ook wel gekookt marineren genoemd.

Enkele gouden tips

Kies geen mengkommen van aluminium om je marinade in te doen. Kommen of schalen van aluminium reageren met het zuur in je marinade waardoor je bereiding wel eens helemaal anders kan gaan smaken. Om dat te voorkomen neem je beter een kom van glas, aardewerk of roestvrij staal.

Pas op met zout bij de kruiding van je marinade. Zout slorpt vocht op uit je vlees, vis of groenten. Als je er te veel van gebruikt, dreigt je bereiding na een paar uur marineren uitgedroogd te zijn.

Barbecue Zomer Marineren Bbq Grillen Bbq tips

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties