Dol op puree? 3x originele recepten

Een klassieke aardappelpuree, het staat in verschillende huishoudens wekelijks op het menu. En dat heeft natuurlijk zijn redenen: het is lekker en in enkele minuten klaargemaakt. Ideaal wanneer je een zware werkdag achter de rug hebt en zo snel mogelijk in de sofa wil ploffen. Om in de toekomst variatie in je eetpatroon te scheppen, zochten wij voor jou enkele spectaculaire pureerecepten uit die je nooit eerder probeerde.

Met puree valt flink te variëren. Wees dus lekker creatief, voeg seizoensgroenten toe en je kan het hele jaar door van een heerlijk bordje stoemp genieten. Om je alvast op weg te helpen, vind je hieronder drie pureerecepten om van te smullen.

Pompoenpuree

Houd je tijdens koude winterdagen van een hete kom pompoensoep of gaat je voorkeur naar een pumpkin spiced latte, dan zal je ongetwijfeld ook helemaal weg zijn van deze variant op de klassieke aardappelpuree.

Ingrediënten voor 4 personenpompoenpuree

500 g pompoen
2 el olijfolie
peper & zout
25 g boter

Bereidingswijze

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd vervolgens de pompoen in blokjes van 3 cm. Breng een pot met water aan de kook. Gooi de blokjes pompoen in het hete water en laat zo’n 20 min garen. Prik regelmatig met een vork in de pompoen om te controleren of hij gaar is. Giet nadien de pompoen af. Neem een grote pot en stamp de gekookte pompoen tot puree. Roer daarna de boter onder de puree en breng op smaak met peper en zout.

Pastinaak-perenpuree

Pastinaak met peren, het lijkt op het eerste gezicht een gekke combinatie. Toch vullen ze elkaar mooi aan: de intense smaak van pastinaak komt perfect tot zijn recht door de toevoeging van zoete peren. Ideaal dus om beide ingrediënten in een puree te verwerken. Probeer deze eens uit, je zal versteld staan van wat je proef!

Ingrediënten voor 4 personenpastinaak-perenpuree

800 g pastinaak
1 aardappel
2 peren
20 g boter
50 ml room
citroensap
peper & zout
verse tijm
1 tl pijnboompitten

Bereidingswijze

Schil de pastinaak, aardappel en peren en snijd in blokjes. Breng een pot met water aan de kook. Doe in het water een snufje zout en takje verse tijm. Gooi de pastinaak, aardappel en peren in het hete water en laat zo’n 20 min garen. Giet af en verwijder de tijm. Doe vervolgens het pastinaakmengsel in de keukenmachine. Voeg geleidelijk de boter en room toe. Laat draaien tot een gladde puree. Breng nadien op smaak met wat citroensap, peper en zout. Serveer de puree tot slot in een kommetje en werk af met de geroosterde pijnboompitten.

Wortel-spinaziepuree

Wortelpuree en spinaziepuree at je ongetwijfeld ooit al. Maar dacht je er ooit aan om de groenten te combineren en samen in een puree te verwerken? Het is wel degelijk de moeite waard om deze puree uit te proberen. Smullen zal je doen, wees gerust!

Ingrediënten voor 4 personenWortel-spinaziepuree

500 g wortelen
200 g spinazie
300 g aardappelen
50 ml room
peper & zout
20 g boter

Bereidingswijze

Schil de wortelen en aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Breng een pot met water aan de kook. Doe in het water een snufje zout. Kook vervolgens blokjes wortelen en aardappelen gaar. Giet af en laat nog even uitdampen. Doe vervolgens de groenten in een keukenmachine of gebruik een pureestamper. Voeg geleidelijk de boter en room toe. Laat draaien tot een glad geheel. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Serveer tot slot in een glaasje of doorzichtige kom zodat de mooie textuur van de puree zichtbaar is. En dan geldt er nog maar een belangrijke boodschap: laat het smaken!

LEES OOK: 

Homemade: 4x recepten voor originele kruidenboter

3x croque-monsieur, maar dan lekker anders

Grootmoeders keuken: klassiekers in een hip jasje

Aardappelpuree Homemade Puree Made at home Stoemp Pastinaakpuree Pureerecepten Pompoenpuree Pastinaak-perenpuree Spinaziepuree Wortelpuree Wortel-spinaziepuree

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties