Exotische ingrediënten: wat is tamarinde?

Van pittige soepen tot zoete chutneys tot sapjes en frisdranken, tamarinde is een veelzijdig ingrediënt dat wordt gebruikt om de smaak van zowel zoete als hartige gerechten naar een hoger niveau te tillen. Vers is deze vrucht moeilijk te vinden, maar pasta van tamarinde kan je makkelijker verkrijgen. Wat is dit exotische ingrediënt juist en wat kan je ermee maken? 

Tamarindepasta wordt gemaakt van de vruchten van een tropische boom. De vruchtjes zitten in grote, bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken. Tamarinde komt oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft zich door de eeuwen heen via India over het hele Aziatische continent verspreid waar het veelal gebruikt wordt als smaakmaker in sauzen, marinades, chutneys en zelfs voor het maken van een verfrissend drankje. Tamarinde geeft ook de kenmerkende smaak aan worcestershiresaus.

Tamarindepasta

Tamarinde komt in verschillende vormen voor, maar de meest gebruikte is tamarindepasta. Het heeft een frisse smaak die van zoetig naar friszuur varieert. Hoe rijper de tamarindevruchten, hoe zoeter de smaak. Aan de pasta wordt vaak suiker toegevoegd om het geheel nog zoeter te maken.

Drie manieren om tamarinde te gebruiken

Gebakken garnalen: Meng tamarindepasta met gelijke delen water, vissaus, witte wijn en een beetje bruine suiker. Bak de garnalen met olijfolie en sjalotten tot ze net niet gaar zijn. Voeg de saus toe en laat eventjes sudderen.

Gegrilde kip: Klop tamarindepasta met sinaasappelsap, kippenbouillon, gesmolten boter, gehakte knoflook en geraspte gember. Bestrijk er de kip mee tijdens het grillen.

Gebakken noedels: Gebruik tamarinde als het frisse element in je favoriete recept voor pad thai.

LEES OOK: Exotische ingrediënten: wat is yuzu en hoe kan je het gebruiken?

Pad thai Curry Tamarinde Indisch Exotische ingrediënten Tamarindepasta

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties