Altijd zomer: hoe kan je zomergroenten invriezen?

We mogen er nog even van genieten, maar als we realistisch zijn, weten we: het einde van de zomer is in zicht. Het seizoen waar we overspoeld worden door tomaten, courgetten en kropsla blijft niet eeuwig duren. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet zo lang mogelijk kunnen rekken. Wil je je groenten invriezen om er langer van te genieten? Wij leggen je uit hoe je dat best doet.

Misschien heb je wel een moestuin of steek je soms de handen uit de mouwen in een volkstuintje. Misschien heb je een zwak voor alle lonkende zomergroenten op de lokale markt en kan je het niet laten meer mee te nemen dan je kan opeten. Wat de redenen ook moge zijn, als thuis te veel groenten hebt liggen, is het zonde om ze slecht te laten worden. Uiteraard kan je alles inmaken, pekelen en fermenteren, maar soms wil je toch zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat blijven. Door ze in te vriezen, kan je steeds een handvol van je favoriete zomergroenten toevoegen aan je gerechten, ook wanneer het seizoen al afgelopen is.

Hoe?

Kleine groenten bevriezen het best. Denk maar aan erwtjes. Wil je grotere groenten invriezen, dan kan je ze best ook in kleine stukjes snijden. Hak wortelen en paprika’s dus in blokjes, trim boontjes en asperges en snijd de steeltjes van bladgroen zoals spinazie. Blancheer ze vervolgens enkele minuten in gezouten water. Haal de fijngesneden groenten na enkele minuten uit het water en dep ze droog. Spreid alles uit op een grote  plaat en plaats in de vriezer. Pas nadat alles volledig bevroren is, kan je alle stukjes samen in een plastiek zakje steken.

Door contact met de lucht bederven groenten sneller, dat is ook zo in de vriezer. Om alles zo luchtledig mogelijk te verpakken, gebruik je best twee ziplockzakjes over elkaar. Zo verklein je de kans dat je groenten in aanraking komen met zuurstof.

LEES OOK: Wanneer gebruik je welke? Alles over plasticfolie en aluminiumfolie

Invriezen How to Diepvriezer Zomergroenten Plastic zakjes

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties