Hapklaar: is het gevaarlijk om courgette rauw te eten?

Courgette: we verwerken het al jaren in allerlei warme gerechten. De stap om de groente te verwerken in koude gerechten lijkt nog wat ongemakkelijk. Mág je een courgette überhaupt wel rauw eten? En hoe geef je er dan smaak aan? Wij zochten het voor je uit. 

Om al meteen met de deur in huis te vallen: ja, het is perfect mogelijk om te snacken van een stuk rauwe courgette. Toch zijn er een paar dingen die je beter in het achterhoofd houdt, just in case.

Vitaminebom 

Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen. Als je al die vitaminen binnen wil krijgen, haal je de schil er best niet vanaf. Alle vitaminen zitten nét onder de schil.

Don't do bitter, do better

En nu de maar. Hoewel een courgette lekker en redelijk veilig is om rauw te eten, let je toch best goed op wanneer je de eerste hap neemt. Proeft het redelijk bitter? Spuug hem dan uit. Een bittere courgette is een teken dat het cucurbitacine gehalte hoog ligt. Voordat je begint te Googelen wat cucurbitacine betekent, leggen wij het je alvast even uit. Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.

Goede wasbeurt

Net als bij al het ander rauwe voedsel is er ook hier nog altijd de mogelijkheid dat er bacteriën op de courgette zitten die schadelijk voor je zijn. Het is belangrijk om de groente eerst altijd grondig te wassen met koud water. Als je een zacht groenteborsteltje hebt, was je hem best daar mee. Bewaar een courgette ook altijd in de koelkast.

Kies de juiste

Tot slot geven we je nog een tip mee waardoor jij altijd de juiste courgette uit de mand haalt.  Je zou het niet meteen denken, maar hoe kleiner de courgette is, hoe lekkerder ze vaak zijn. Vooral als je van plan bent om ze rauw te verorberen. Hetzelfde geldt trouwens voor gele courgettes. We zeggen er wel alvast bij dat een courgette op zichzelf niet super veel smaak heeft. Een lekkere marinade of dressing komt dus altijd goed van pas.

LEES OOK: Zin of onzin: rauwe groenten zijn gezonder dan gekookte groenten

Groenten Courgette Komkommer Rauwe groenten Bacterien Wassen Hapklaar Rauw Zucchini Gele courgette

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties