Heropening van horeca in Denemarken groot succes: vanaf vrijdag versoepelt bijna elke sector

Vanaf vrijdag 21 mei heropent Denemarken bijna het volledige gewone leven. Van restaurants tot bars en zelfs kleinschalige evenementen: alles mag. De Denen konden al een tijdje zowel binnen als buiten terug genieten van een drankje en een hapje. Dat lijkt een succes te zijn, want vanaf nu kan er nog veel meer. De enige voorwaarde om van alles te genieten? Een coronapaspoort.

In eigen land wachten we nog even af tot 9 juni om onze voeten weer binnen onder tafel te schuiven. In Denemarken is het daarentegen al een tijdje zover. De horeca ging bij eerdere versoepelingen volledig terug open. Dat bleek geen al te nefaste impact te hebben op de cijfers, want heel wat andere sectoren kregen voor aankomende vrijdag groen licht om opnieuw van start te gaan. Alleen het uitgaansleven zal nog even moeten wachten. Buiten in de nachtclubs en discotheken vinden er overal versoepelingen plaats.

Ook wat evenementen betreft is er goed nieuws voor de Scandinaviërs. Binnen mag je evenementen organiseren tot en met 50 personen, buiten geldt een maximumbeperking tot 100 personen. Die versoepelingen brengen meteen heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Coronapaspoort

De enige voorwaarde waar elke Deen aan moet voldoen om van de herwonnen vrijheid te kunnen profiteren? In het bezit zijn van een coronapaspoort. Met dit coronapaspoort kunnen Denen negatieve coronatests aantonen en bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Op basis van dit paspoort hoopt Denemarken het virus aan kracht te laten afnemen en de bevolking tegelijkertijd een stukje vrijheid terug te schenken. Met succes, want de horeca kon daardoor de afgelopen weken al op volle toeren draaien zonder het aantal besmettingen de hoogte in te sturen.

In ons land is er momenteel nog geen concrete invulling over een eventueel coronapaspoort. De kans zit erin dat we dit bij de hand zullen moeten hebben wanneer we naar het buitenland reizen, over een eventueel binnenlands gebruik werden er nog geen uitspraken gedaan. Als het paspoort er in ons land komt, zou het in eerste instantie over een vaccinatiepaspoort gaan als vrijgeleide naar het buitenland. Voor de horeca lijkt dat momenteel nog geen optie. Praktische details zoals dit worden besproken op het volgende Overlegcomité eind deze maand. Daarin worden ook de concrete regels voor de volledige heropening van de binnenruimtes op 9 juni vastgelegd.

LEES OOK:

Veel horeca-uitbaters sluiten weer: ‘De maatregelen zijn niet vol te houden’

Horeca Restaurants Bars Denemarken Heropening horeca Vaccinatie Versoepelingen Coronapaspoort

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties