Horeca Vlaanderen: ‘Onze sector is al een half jaar niét de motor van de besmettingen'

De restaurants en cafés niet open op 1 mei? Dan ook geen andere versoepelingen tot 26 april. "Alleen zo kan je de horeca de kans geven op een duurzaam herstel", vertelt topman van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe aan VTM NIEUWS.

De kans dat de horeca op 1 mei effectief zal heropenen is momenteel zeer klein. Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. "We kunnen beter niet te snel gaan", klinkt het.

Horeca Vlaanderen

Horeca Vlaanderen reageert verrast. “Een nieuwe dag, een nieuwe mening en dat doet enorm veel pijn”, aldus De Caluwe. “De experten gaven deze week nog aan dat het mathematisch mogelijk was, de terraspiste werd naar voren geschoven, en nu dit standpunt. Het is aan het Overlegcomité om woensdag beslissingen te nemen. Dat is het orgaan waar keuzes worden gemaakt. Het lijkt ons wel dat als de cijfers nog steeds niet goed zijn, dat er ook geen andere versoepelingen kunnen tot en met 26 april, om onze horeca de kans te geven op een duurzaam herstel.”

"Onze sector is al zes maand en half niet de motor van de besmettingen in dit land", benadrukt De Caluwe nog. "Ik denk dat we een eerlijke kans verdienen om onze vrijheid op ondernemen terug te krijgen.” Maar wanneer zal die vrijheid komen? De sector is het wachten beu en vraagt voor meer duidelijkheid omtrent de heropening. "We hebben enkele weken voorbereiding nodig, we moéten nu weten of we op 1 mei kunnen heropenen."

'Zeer optimistisch'

Zal er meer duidelijkheid zijn? Viroloog Steven Van Gucht is nog niet zo zeker. “De cijfers zijn momenteel heel moeilijk te interpreteren. De komende dagen zal dat beteren. Of de horeca weer open mag op 1 mei? Volgens het meest optimistische scenario, waarbij iedereen de maatregelen zeer goed opvolgt, zouden we begin mei onder de 100 nieuwe ziekenhuisopnames per dag kunnen zakken”, zegt Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. Hij benadrukt hierbij dat het wel ‘zeer optimistisch’ is.

LEES OOK

Horeca open op 1 mei? ‘Alle pistes liggen nog open, ook voor de horecasector’

Horeca Horeca vlaanderen Crisis Overheid Horecacrisis Besmettingen 1 mei Besmet

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties