Ingrediënten onder de loep: wat is kiwano?

Deze superheld onder het fruit ken je hoogstwaarschijnlijk nog niet, maar moet je zeker eens proberen. Kiwano is een stekelig stuk fruit uit Sub-Sahara-Afrika. Niet alleen super lekker, maar ook boordevol antioxidanten. Ontdek hier alles wat je moet weten over deze exotische vrucht. 

Ben je klaar om een nieuw stuk fruit in je leven te omarmen? Maak dan kennis met kiwano, ook wel bekend als de Afrikaanse komkommer. Deze exotische vrucht heeft een unieke smaak die je niet snel zal vergeten. Meet kiwano!

Maak kennis met kiwano

Kiwano, familie van de komkommer en de meloen, groeit in de droge gebieden van Afrika en Australië en heeft een opvallende, feloranje schil met stekels. Maar laat je er zeker niet door afschrikken, want het vruchtvlees van de kiwano is overheerlijk, zoet en enorm verfrissend. Wanneer je de vrucht opensnijdt zie je meteen waarom deze vrucht zo bijzonder is. Het vruchtvlees bestaat uit een geleiachtige substantie met kleine, eetbare zaadjes erin. De smaak is te vergelijken met de combinatie van komkommer, banaan en limoen. 

Rijk aan antioxidanten 

Net als zijn familieleden bestaat kiwano voornamelijk uit water. De vrucht komt oorspronkelijk uit de Kalahari-woestijn, daar groeit de plant in het wild en speelt hij dus een waardevolle rol als zeldzame waterbron tijdens het droge seizoen. Daarnaast bevat het vitamine C en A en de zaden bevatten sporen van de antioxidant alfa-tocoferol. Dat helpt de vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren. Bovendien is het vruchtvlees rijk aan vezels en caloriearm, waardoor het een gezond stuk fruit is. 

Kiwano oogsten 

Helaas vind je kiwano niet standaard terug in de supermarkten in België of Nederland, maar niet getreurd want je kan hem wel perfect zelf oogsten. De teelt begint met het zaaien van het zaad in potten. Kiwano houdt van warmte waardoor je het best plant tussen eind maart en mei. Zaai de zaadjes 3 cm diep in potten en zet ze binnen op een plek in de zon. Na anderhalve maand groeit een zaadje uit tot een plant en kan je hem naar buiten verplaatsen. Terwijl de plant groeit, moet je het een keer per week water geven. Wanneer de vruchten beginnen te rijpen, mag je ze iets meer water geven. Na vier tot vijf maanden kan je beginnen met de oogst. De vrucht is rijp wanneer de kleur van groen naar oranje-geel verandert. De superheld blijft nadien tot bijna een maand goed. Bewaar hem wel op een koele plek. 

Fruit Afrika Antioxidanten Ingrediënten onder de loep Zaadjes Kiwano Fruit oogsten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties