Ingrediënten onder de loep: wat is Worcestershiresaus?

Worcestershiresaus: de meeste mensen raken niet verder dan een halfslachtige poging om de naam uit te spreken, laat staan dat we weten wat het zwarte goedje eigenlijk is. “Worc… Worshssh… Wor… Och laat maar!” Dit gekke sausje geeft smaak aan tal van bereidingingen en een Bloody Mary zou saai zijn zonder, maar waar komt Worcestershiresaus vandaan en wat zit er allemaal in? Ambiance zocht het voor je uit.

We zouden nog liever het hele flesje leegdrinken dan de naam honderd keer achter elkaar op te zeggen. Worcestershiresaus mag dan wel een fantastische smaakmaker zijn, je tong moet steeds even platte rust nemen na de aartsmoeilijke uitspraak. Wie zich schaamt bij een zoveelste poging om wor-cester-shire-sauce over de lippen te krijgen, haast zich best naar Youtube. Daar is een compilatiefilmpje te vinden van alle manieren waarop Andrew Rea van het kanaal Binging With Babish het woord al probeerde uitspreken. Anderhalve minuut puur leedvermaak voor foodies.

What’s in a name?

Eigenlijk is de onmogelijke naam niet de fout van de saus, maar van de plaats waar die is geboren. Worcestershiresaus ontstond namelijk in de stad Worcester, gelegen in het district Worcestershire in Engeland. Als dat geen zin is om je tong mee te verrekken, weten we het ook niet meer. In 1835 maakten twee apothekers daar een saus op basis van azijn, maar omdat ze ontevreden waren van het resultaat, lieten ze hun experiment een tijdlang links liggen. Ondertussen fermenteerde de saus en ontstonden er allerlei nieuwe smaken. Het resultaat mocht er zijn en de gebottelde flesjes Worcestershire sauce verspreidden zich al snel over de rest van de wereld. De achternamen van de twee genieën? Lea en Perrins. Deze twee namen vind je nog steeds op de flesjes terug.

What’s in a sauce?

Na dit kleine geschiedenislesje vraag je je waarschijnlijk af wat die apothekers in hemelsnaam aan het fermenteren waren in hun kelder. Hoewel de saus vooral uit azijn bestaat, zitten er ook nog heel wat andere ingrediënten in die de saus zijn unieke smaak verlenen. Zo vind je er look, ui, stroop, kruidnagel en extract van tamarinde in terug. Verder is het asjovis die de saus van umami voorziet. De saus is dus in principe niet geschikt voor vegetariërs, hoewel je tegenwoordig al wel ansjovisvrije versies kan vinden in de winkel.

LEES OOK: Ingrediënten onder de loep: welke sojasaus gebruik je wanneer?

Ansjovis Fermentatie Bloody mary Worcestershire Worcestersaus Worcestershire sauce Ingrediënten onder de loep Babish

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties