Kaas op de barbecue: onze 5 favoriete kaaswinkels

Hete vuren, rokende kolen en een fris drankje. Het is weer barbecue tijd! Velen maken standaard de associatie met dikke lappen vlees, garend boven de smeulende kolen en occasionele steekvlam. Tegenwoordig hoeft het zeker niet alleen maar vlees meer te zijn dat op de grill gaat. Gegrilde gemarineerde courgettes? Zalig! Een hele bloemkool roken? Een spektakelstuk! Maar zelfs buiten groenten en vlees zijn er nog vele interessante producten om op het vuur te zwieren. Kaas!

Grillen maakt alles beter dus waarom geen kaas? Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten want het laatste dat je wil is dat alle kaas doorheen het rooster smelt. De meest gekende kaaspartner in crime van de barbecue is natuurlijk halloumi. Deze Cypriotische kaas is perfect om te grillen, gemarineerd of gewoon natuur, gril hem lekker krokant op een middelhoog vuur. Over het algemeen zijn harde kazen beter geschikt om te grillen. Zachte kazen smelten te makkelijk weg. Die zachtere kazen zijn wel uitermate geschikt voor een bereiding in een papillot.

Probeer eens wat feta met verse kruiden op die manier te garen. Zalig als bijgerecht. Of ben je fan van camembert uit de oven? Dan zal je zeker houden van het rokerige karakter dat de barbecue toevoegt aan deze kaas. Probeer onze tips eens uit maar voor het beste advies luister je toch best naar de experts. Wij geven je een lijstje met een aantal van de beste kaaswinkels uit onze contreien. Zo kan jij ook je gasten betoveren met heerlijke kazen op de barbecue.

Kaasmeesters Callebaut – Vanhaver

Meesters-Kaasrijpers Callebaut-Vanhaver zijn een absolute wereldkampioen. Op het Concours Mondial du Meilleur Fromager, zeg maar het wereldkampioenschap voor kaasmeesters, werd ze in 2017 wereldkampioen. Hun verhaal startte in 1999, met een klein winkeltje in Oudenaarde en met een passie voor artisanale topkazen. Ondertussen zijn ze al enkele verhuisd naar een groter pand om nog beter de noden van hun klanten te bedienen. Bovendien rijpen ze ook zelf hun kazen. Naast je dagelijkse aankopen van kaas, kun je hier ook terecht voor op maat samengestelde kaasplanken, fondue- en raclette-assortimenten, tapasschotels en charcuterie.

De Kaasfee

Wie bij kaas enkel en alleen aan Gouda denkt mist een hele wereld aan texturen, geuren en smaken. Niemand die beter begrijpt dat kazen een levend product zijn dan Kathy Bruynooghe. In haar winkel, De Kaasfee, in Oostkamp heeft ze niet alleen aan zeer ruim aanbod aan excellente kazen. Maar rijpt ze ook zelf kazen met een grote expertise en passie. Voor uitzonderlijke kazen, delicatessen, huisgemaakte specialiteiten en kaasschotels op maat ben je op het juiste adres bij De Kaasfee. Bovendien is er ook een eetkamer waar je al het lekkers uit de winkel kan proeven bij een ontbijt of lunch.

’t Kaaskorstje

Voor je barbecue is er geen beter huwelijk van winkels te bedenken dan de combinatie slagerij en kaaswinkel. ’t Kaaskorstje leert je de heerlijkste kazen proeven en dat onder hetzelfde dak als topslagerij Ranson. Bezoek hun winkel in Sint-Andries voor het beste advies op gebied van kaas en vleespairing. Ideaal voor een onderdompeling in de smaakvolle wereld van kaas.

De Kaashoek

Deze gespecialiseerde kaashandel in Kortrijk biedt een ruim aanbod van seizoensgebonden, ambachtelijke binnen- en buitenlandse kazen, zonder de klassiekers uit het oog te verliezen. Laten degusteren is trouwens de beste manier om klanten kennis te laten maken met de nieuwe smaken en dat is wat een bezoek aan de winkel zeker de moeite waard maakt.

Kaasaffineurs Van Tricht

Tot in New York zijn vader en zoon Michel en Frederic Van Tricht bekend. The Wall Street Journal noemde hun winkel in Berchem immers de beste kaaswinkel van Europa. In hun winkel vind je een aanbod van wel 300 ambachtelijke artisanale topkazen. Bovendien kan je deze kazen ook ontdekken in Frédéric’s cheese & wine bar. Waar wacht je nog op?

RECEPT: BBQ-champignons met mozzarella

Barbecue Kaas Bbq Camembert Cheese Eiyou Kaasaffineurs Ambachtelijk kazen Artisanale kazen Cheese barbecue Haloumi

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties