Keukengadgets: 4x toestellen die je absoluut wil hebben

Bij Ambiance houden we van leuke keukengadgets. Zo'n toestel dat je eigenlijk niet echt nodig hebt, maar het maakt je leven wel net dat tikkeltje makkelijker. Wil je je voeding langer bewaren of wil je thuis uitpakken met de perfecte rijst? Deze gadgets móét je misschien niet hebben, maar wil je stiekem toch graag.

Ken je het gevoel dat je alles al hebt? Je vrienden vragen wat je voor je verjaardag wil en je moet hen het antwoord schuldig blijven. Een echt first world problem. Wij hebben hiervoor nu een first world solution, want toegegeven, niemand heeft deze keukengadgets écht nodig. Toch zijn we ervan overtuigd dat je ze vaker zal gebruiken dan je denkt.

Voedseldroger

voedingsdroger keukengadgets

Een voedingsdroger lijkt een vreemd toestel om in huis te nemen. Een klein oventje om fruit en andere voeding in te drogen, waarvoor heb je dat nodig? Wel, het is de perfecte manier om lekkere en gezonde fruitsnacks te maken. Door het vocht uit je groenten en fruit te onttrekken, blijven ze ook langer goed. Ideaal voor als je wat teveel appels hebt gekocht bijvoorbeeld.

Jawel, in de oven die je thuis hebt staan kan dit ook op de laagste stand. Dat duurt echter veel langer en je zal het ook merken op je elektriciteitsrekening. Food dehydrators hebben een sterke ventilator die het vocht snel afvoert. De prijzen van deze toestellen gaan van 40 tot 700 euro (voor professionele modellen), je hoeft er dus niet noodzakelijk je portefeuille voor te plunderen.

Tips van Ambiance: Maak heerlijke appelchips door schijfjes appel met wat kaneel te drogen of maak de mooiste cocktailgarneringen door citrus of gember te drogen.

Vacuümverpakker

vacuumpomp met zak

Van de voedseldroger gaan we naadloos over naar een ander keukengadget dat je helpt voeding langer te bewaren. Vacuümverpakkers komen in alle vormen en maten. Een klein elektrisch of handmatig pompje met bijhorende zakken en potjes, of een vacuümmachine die een zak automatisch vacuüm trekt en dichtsmelt. Gadgets in deze categorie starten rond de 20 euro, ook hier kan je dus naargelang je budget het apparaat kiezen dat aan jouw wensen voldoet. Het is niet een van de meest leuke keukengadgets, maar het zou echt wel een impact kunnen hebben op de hoeveelheid voeding die je weggooit. Zeker het overwegen waard.

Tips van Ambiance: Ook het verpakken van je bereidingen voor sous-vide gaat perfect met deze toestellen. Wil je meer weten over sous-vide? Klik dan hier.

Rijstkoker

rijstkoker keukengadgets

Maak je regelmatig rijst klaar? Dan is een rijstkoker echt een must. Rijst kan verrassend moeilijk zijn om te koken en een goede rijstkoker helpt je om keer op keer de perfecte rijst klaar te maken. Jij voegt de rijst en het water toe, de machine doet de rest. De rijstkoker geeft meestal ook aan hoeveel water je moet toevoegen per hoeveelheid rijst, dus mislukken is geen optie. Het is dus dé keukengadget voor iedereen die graag heerlijke fluffy rijst eet, zonder kopzorgen.

Meer nog, een rijstkoker is absoluut geen one-trick pony. Gebruik hem ook voor andere graansoorten zoals quinoa en maak er zelfs volledige eenpansgerechten in klaar. Je hoort ons al aankomen, maar ook deze veelzijdige toestellen kan je vinden in elke prijscategorie. Verwacht zo'n 30 tot 60 euro te betalen voor een standaard model.

Tips van Ambiance: Rijstkoker of niet, spoel altijd je rijst om een groot deel van het zetmeel te verwijderen, zo bakt hij niet snel aan en krijgt je rijst een betere structuur.

airfryer keukengadgetsAirfryer

De airfryer waar iedereen enkele jaren geleden zo benieuwd naar was, is ondertussen al lang geen unicorn meer. Je kan de toestellen ondertussen overal vinden. Zo niet in je eigen keuken, dan wel in die van iemand die je kent. Het is niet omdat de airfryer minder trendy is, dat hij automatisch is afgeschreven. Beter nog, nu de hype over is, is het makkelijker om te kijken naar de echte waarde van zo'n toestel.

Eerst en vooral is de naam een beetje misleidend. Het is namelijk geen echte vervanger voor een friteuse. Eigenlijk is het een kleine convectieoven. Heb je geen convectieoven omdat je in een kleine studio of appartement woont? Dan is een airfryer een goed alternatief. Het neemt iets minder plaats in en je kan het na gebruik in de kast opbergen. Daarnaast is het ook een pak efficiënter dan een doorsnee oven. Door kortere gaartijden zou het dus inderdaad kunnen dat het resultaat iets krokanter is, maar voor frietjes halen wij toch nog steeds onze friteuse boven.

Tips van Ambiance: (Eigenlijk geldt deze tip voor alle keukengadgets in deze lijst.) Doe eerst wat opzoekwerk online en lees genoeg reviews, zo weet je zeker dat je een goed model koopt.

LEES OOK: To rinse or not to rinse: moet je rijst wassen voor je het kookt?

Rijstkoker Keuken Keukentools Airfryer Multifunctioneel Voedseldroger Keukengadgets Toestellen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties