Keukenhack: met deze truc is je ananas direct rijp

In een smoothie, fruitsalade, pina colada of gewoon zo: ananas verdient altijd een plekje op jouw menu. Maar wat als dat mooie exemplaar in de fruitschaal helemaal nog niet rijp is? Nee hoor, je hoeft niet over te schakelen op ananas in blik, want met dit trucje is je ananas in een mum van tijd rijp. 

Wanneer je in de supermarkt op zoek bent naar een geschikte ananas, kijk dan eerst even naar de kleur. Een groengrijze schil spreekt voor zich: die vrucht is nog niet meteen goed om gegeten te worden. Ook de geur en structuur kunnen veel verraden. Geeft de ananas geen sterk ananasparfum af of voelt het de onderkant niet zacht aan, laat ‘m dan gewoon in de winkel achter. Heb je toch per ongeluk de verkeerde mee naar huis genomen? Met deze tip is je ananas direct rijp.

In de winkel: kijk, voel en ruik

Het belangrijkste moment is al in de winkel. Kies je ananas uit met zorg. Je merkt dikwijls aan de kleur, structuur en geur of hij al dan niet lekker zal smaken.

Om te beginnen leid je al veel van de kleur van de ananas af. Een groengrijze schil betekent meestal niet veel goeds. De vrucht is onvoldoende gerijpt en niet klaar om op te eten. Net hetzelfde geldt bij een donkeroranje jasje, want dan is de ananas ondertussen overrijp. Hoe geler, hoe rijper.

Een tweede tip om te achterhalen of de ananas rijp is: voel aan het zogenaamde ‘poepje’. Ondanks zijn stevige schil zal de zachte structuur alles verraden. Kan je de schil toch niet lichtjes induwen? Leg deze vrucht nog een tijdje aan de kant. Probeer het na een dag opnieuw.

Vertelt de kleur en geur je helemaal niets? Hoogstwaarschijnlijk zal de geur onderaan de ananas het je duidelijk maken. Ruikt hij fris en fruitig? Dan kan je de vrucht meteen opensnijden. Houd wel het volgende in de gaten: een azijnachtige geur betekent dat de ananas overrijp is. Dat wil niet zeggen dat hij niet meer lekker smaakt, het is enkel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Versnel het rijpingsproces door ‘m op z’n kop te zetten

Wanneer de bovenstaande tips niet hebben gewerkt en je toch een onrijpe ananas mee naar huis nam, kan je alsnog het volgende trucje proberen om het rijpingsproces van de vrucht te versnellen. Het klinkt misschien te gek voor woorden, maar door de ananas enkele uren op z’n kop tegen een muur te laten rusten, gaat hij sneller rijpen. Door hem zo te positioneren verspreiden de suikers in het ‘poepje’ naar de gehele vrucht. Goed nieuws dus, je start de volgende dag met een overheerlijk ontbijt of smoothie.

Tekst: Yannick Van Frausem

LEES OOK: Keukenhack: zo open je een kokosnoot

Fruit Gezondheid Ananas Keukenhack Fruit rijpen Rijp fruit

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties