Koekjes bakken? Vermijd deze veelgemaakte fouten

Koekjes bakken, iedereen kan het. Toch zijn er bepaalde zaken die gemakkelijk over het hoofd gezien worden, waardoor je baksels wel eens durven mislukken. Wij sommen enkele veelgemaakte fouten op bij koekjes bakken. Zodat jij deze kerstperiode zorgeloos bakt! 

Alles in één keer mixen

Volgens veel recepten moet je alle ingrediënten in één keer in een kom gooien en het geheel mixen, maar eigenlijk klopt dit niet. Wat is dan wel de juiste manier? Eerst meng je alle ‘natte’ ingrediënten, daarna volgen stap per stap de ‘droge’ ingrediënten. Belangrijk is om het deeg goed te mengen, tot alle bloem is opgenomen.

Vervallen bakpoeder gebruiken

Hoewel je hier waarschijnlijk niet bij stilstaat, komt dit vaker voor dan je denkt. Veel mensen vergeten namelijk dat bakpoeder wel degelijk een houdbaarheidsdatum heeft. Na een half jaar begint het zijn kracht te verliezen, wat je zal merken aan de koekjes. Altijd vers bakpoeder gebruiken is dus de boodschap.

Deeg niet laten koelen

Veel mensen slaan deze stap vaak over, omdat het te lang duurt. Het is echter wel belangrijk om je deeg te laten koelen, zodat de ingrediënten de tijd hebben om zich te mengen. Enkel zo zullen je koekjes knapperig zijn vanbuiten en lekker zacht vanbinnen. Leg het deeg 24 uur voor het bakken in de koelkast en wikkel het in plastic, zodat het deeg niet uitdroogt.

Alle koekjes op de bakplaat

Leg je bakplaat niet te vol en laat voldoende ruimte tussen de koekjes. Als je bakplaat namelijk te vol ligt, zorgt dit ervoor dat jouw koekjes aan elkaar zullen plakken en krijg je een grote vreemd gevormde koek. Omdat de warmte van de oven bovendien verspreid moet worden over te veel koekjes, zullen de koekjes platter zijn.

De deur van de oven te vaak openen

Het is verleidelijk om de ovendeur af en toe eens te openen en de koekjes te checken, maar dit vermijd je best. Telkens wanneer je de ovendeur opent, kan er warmte ontsnappen wat het bakproces van de koekjes kan beïnvloeden. Je koekjes controleren doe je dus best gewoon door het glas van de oven.

LEES OOK: 5 veelgemaakte fouten bij het bakken van brood

Fouten Koekjes Koekjes bakken Veelgemaakte fouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties