Kunst, cultuur en culinair genot: 5x uit eten in een museum

Niets is ontspannender dan een dagje cultuur. Wat slenteren door een oude stad, wegdromen van prachtige kunstwerken in een museum en naderhand met volle zakken de giftshop uitwandelen. Zo'n cultureel dagje kan je onmogelijk eindigen met een lege maag. Gelukkig zijn er in België en Nederland een aantal museumrestaurants van hoog niveau. Boek een tafeltje en ga nog even nagenieten van al het moois dat je al gezien hebt.  

Veel museumrestaurants zijn gebouwd in een tijdperk voor corona en hebben daarom ook helaas geen terras. Maar niet getreurd! Binnenkort mag de horeca weer volledig open. Boek alvast je museumtickets en reserveer ook meteen een tafeltje in het restaurant.

Mub'art - Museum voor Schone Kunsten Gent

Oh, wat houden we van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Hal na hal staan we steeds weer met een open mond te kijken naar de mooiste schilderwerken ooit. Maar wist je dat je ook met een mond vol kan genieten in het Museum voor Schone Kunsten? In restaurant Mub'art kan je je verwachten aan een mengelmoes van de Gentse, Belgische en Franse keukens met verse, lokale en seizoensgebonden producten. Momenteel kan je op hun terras terecht voor heerlijke tapas. Of je binnenkort ook weer in de binnenruimte kan vertoeven, is niet duidelijk. Wij hopen alvast van wel, al is het alleen al om weg te dromen van het mooie interieur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mub'art (@mubart_)

Mub'art
Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent

Restaurant Mendini - Groninger Museum

De buitenkant van het Groninger Museum is al imposant, hoe mooi is het dan aan de binnenkant? Wel, enorm mooi. Kleuren, mozaïeken, honderden lampjes en ultra-moderne design meubels maken de binnenkant nog extravaganter. Die stijl wordt ook in het restaurant Mendini doorgetrokken. De meubels zijn ontworpen door Maarten Baas, een van de invloedrijkste designontwerpers van Nederland. Zowel de tafels als de stoelen tot zelfs de lampen zijn allemaal met de hand gemaakt van synthetische klei, waardoor ieder stuk uniek is. Zin in een ratatouille salade, quiche lorraine of brioche brood met zalm en spinazie? Dan ben je in het Groninger Museum op de juiste plek.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Groninger Museum (@groningermuseum)

Restaurant Mendini
Museum Eiland 1, 9711 ME Groningen

RIJKS® - Rijksmuseum

Het Rijksmuseum, je kunt er onmogelijk langs kijken en al helemaal niet naar huis gaan zonder hem te bezoeken. Het is de plek waar de Nachtwacht en het Melkmeisje samen komen en waar je urenlang even vergeet dat je in de 21ste eeuw leeft. Om in die toon ook te eindigen raden we je aan om na je museumbezoek te gaan tafelen in het RIJKS® restaurant. Je krijgt er een culinair kunstwerkje voorgeschoteld bij iedere gang. RIJKS® ontving in 2016 een Michelinster, kreeg in 2019 17 punten in de Gault & Millau gids en werd zelfs opgenomen in de ranking lijst van het team achter The Worlds 50 Best Restaurants. Need we say more? 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RIJKS®️ (@rijksrestaurant)

RIJKS®
Museumstraat 2, 1071 CN Amsterdam

Bistro Tembo - AfricaMuseum

Het AfricaMuseum overweldigd je met de trieste koloniale geschiedenis, maar ook met al het mooie uit Afrika. Zo kijk je je ogen uit bij de vele mineralen, leer je wat bij over typische Afrikaanse rituelen en tradities en zie je welke planten en dieren je in Afrika zoal kan spotten. Om de Afrikaanse tradities verder te eren spring je na je museumbezoek best eens binnen in de bistro van het museum. In Bistro Tembo krijg je Belgische klassiekers voorgeschoteld waar hier en daar een typische Afrikaanse touch aan gegeven is. Denk aan de Zuid-Afrikaanse bobotie, een ovenschotel met gehakt en gedroogde rozijnen, of kip Moambe, een rijstgerecht met kip en pindanoten uit Centraal-Afrika. Kortom: je kan hier heerlijk kennis maken met de uitgebreide Afrikaanse keuken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bistro Tembo (@bistrotembo)

Bistro Tembo
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Eye Bar Restaurant - Eye Filmmuseum

In het centrum van Amsterdam, ergens aan de noordoever van het IJ ligt het Eye Filmmuseum, dé place to be voor iedereen die gek is van film en de kunst van bewegend beeld. Je kan er zelfs een filmpje meepikken in de bioscoop die er aan vast zit. Om even te bekomen van al dat bewegend beeld rust je je ogen op de prachtige gerechten in het Eye Bar Restaurant. Met een adembenemend uitzicht op de IJ geniet je van eenvoudige gerechten, maar kan je ook urenlang tafelen met een à la carte menu.


Eye Bar Restaurant
IJpromenade 1, 1031KT Amsterdam

LEES OOK

Waanzinnig lekker: 5 x hemels uiteten in een kapel

Brussel Gent Horeca Restaurant Nederland Amsterdam Museum Belgie Cultuur Musea Groningen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties