Marc Van Ranst: 'De regering bepaalt wat eerst kan: op café gaan of de bomma bezoeken'

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen ligt opnieuw onder de 2.000. Ook het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames daalt. Zijn we klaar voor verdere versoepelingen? Volgens Marc Van Ranst niet. "Mochten we de teugels morgen al lossen, zitten we op drie weken tijd weer met desastreuze pieken", vertelt hij in een interview met HLN.

Tussen 5 en 11 februari werden elke dag gemiddeld 1.882,3 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een daling met 19 procent. Gaat de horeca dan toch in maart weer open kunnen? We mogen niet te vroeg juichen, dat blijkt uit het interview van Marc Van Ranst met HLN. "Mochten we de teugels morgen al lossen, zitten we op drie weken tijd weer met desastreuze pieken. Denk maar eens terug aan de zomer, toen hadden we 85 positieve gevallen per dag. Vandaag hebben we het nog altijd over 1.950 besmettingen en een positiviteitsratio van 5 procent."

Politieke keuzes

Wanneer zijn we dan klaar voor de volgende versoepelingen?  “Dat zal de politiek bepalen. De regering moet ook nog rekening houden met economische en psychologische aspecten. Daar hebben wij, virologen, alle begrip voor. Deze lockdown kan niet eindeloos duren", aldus Van Ranst. Maar we moeten positief blijven denken. "We hebben heel veel mensenlevens gered, dankzij een juiste mix van maatregelen en een bevolking van wie de grote meerderheid de maatregelen goed opvolgt. We hebben de neiging om dat over het hoofd te zien en te focussen op het negatieve, maar dat is wel degelijk iets waar we blij om mogen zijn.”

Heropening horeca

Van Ranst wil nog niet in detail gaan over de heropening van de horeca. "Er komt een moment dat het mogelijk zal zijn om de horeca te openen en het leven te hervatten. De regering zal bepalen wat er het eerste kan: weer op café gaan of de bomma bezoeken. Dat zijn uiterst moeilijke beslissingen, want je zal altijd mensen teleurstellen. Laat ons dus een beetje mild zijn voor de politici, op dat vlak.”

LEES OOK

Horeca Corona Crisis Heropening horeca Cafe Marc van ranst

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties