Met dit recept maak je de lekkerste Griekse moussaka

Wie al eens in het zonnige Griekenland is geweest, heeft ongetwijfeld geproefd van de heerlijke moussaka. Een ovenschotel met lamsgehakt, aardappelen, aubergine en bechamelsaus is een van de populairste gerechten die jong en oud smaakt. Het is wel belangrijk dat je het gerecht op de juiste manier klaarmaakt. Hoe? Met dit recept natuurlijk!  

Vooraleer we aan dit overheerlijke recept beginnen, is het misschien ook niet onbelangrijk om de oorsprong van moussaka te achterhalen. De term moussaka komt gewoon uit het Arabisch (musaqqaʿa). De allereerste versie van dit ovengerecht is een gekookte salade, met tomaten aubergines, geserveerd als mezeh.

Moussaka zoals we deze vandaag de dag kennen, is een heerlijk verzinsel van invloedrijke chef-kok Nikolaos Tselementes die in Wenen was opgeleid, en de Franse elementen introduceerde in de Griekse keuken (denk aan bechamelsaus).

Recept: moussaka

Voor 4 personen
Tijd: 1u30min

600 g aardappelschijfjes

2 aubergines

Voor de vulling
1 ui
1 teentje knoflook
300 g lamsgehakt
400 g tomatenblokjes
70 g tomatenpuree
1 laurierblaadje
1/2 tl kaneel
2 tl oregano
peper en zout

Voor de bechamelsaus
1 ei
20 g bloem
20 g boter
250 ml melk
geraspte kaas
peper en zout

Snipper de ui en plet de knoflook fijn. Giet een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook op een zacht vuur. Na ongeveer 4 min voeg je het gehakt toe en bak je het tot het goudbruin ziet. Voeg erna de tomatenpuree erbij. Bak dit 1 min en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe. Laat de saus even pruttelen.

Schil de aardappels en snijd de aubergine en aardappels in dunne plakken. Vul een bakje met wat water en zout en leg de plakken aubergine hier 10 min in.

Bak de aardappelschijfjes in een pan met olie tot ze goudbruin zien. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Spoel de aubergineplakken af zodat het zout er weer af is en dep ze droog met een schone theedoek. Bak erna de plakken aubergine in dezelfde pan als de aardappels. Laat de aubergine in de pan tot de twee kanten bruin zien. Laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.

Maak je bechamelsaus. Smelt wat boter in een kleine pan. Zodra deze gesmolten is voeg je wat bloem toe. Meng alles goed door elkaar en laat 1 min in de pan. Voeg geleidelijk aan wat melk toe en blijf roeren met een garde. Als de saus de juiste dikte heeft (niet vloeibaar), zet je het vuur uit en voeg je het ei en de geraspte kaas toe. Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met wat boter. Bedek de bodem met de aardappelschijfjes, daarna een laag gehaktsaus en dan weer een laag aubergine. Eindig met een laag aubergine en giet daar de bechamelsaus overheen. Strooi de geraspte kaas over de bovenkant. Bak de moussaka 30 min op 180 °C.

LEES OOK: 5 ultieme kooktrucs uit de Thaise keuken

Vlees Aubergine Lokaal Recept Tips Grieks Moussaka Griekse gerechten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties