Met dit recept maak je de lekkerste nasi goreng van je leven

Je herkent het waarschijnlijk van bij de Chinees: nasi goreng. Toch komt dit gerecht niet oorspronkelijk uit China, maar uit Indonesië. Gelukkig moet je niet helemaal naar de overkant van de wereld reizen om de lekkerste rijst van je leven te maken. Met dit recept doe je het helemaal zelf! 

De meeste van ons zijn in aanraking gekomen met nasi goreng door de menukaart van onze favoriete Chinees. En hoewel het daar ook zeer lekker klaargemaakt is, is nasi goreng helemaal geen Chinees gerecht. Nasi goreng betekent in het Indonesisch niet meer dan gebakken (goreng) en gekookte rijst (nasi).

Oorsprong

Het gerecht komt oorspronkelijk uit Indonesië en is ontstaan als restverwerking van het eten van de dag ervoor. De witte rijst die overbleef, werd niet weggegooid, maar verwerkt in een nieuw gerecht met wat olie en vlees. Vaak werd het ook als ontbijt gegeten. Een beetje sojasaus erover, met een gebakken ei en je hebt een ontbijt om u tegen te zeggen!

Recept

Het recept is vrij eenvoudig - je kunt er natuurlijk mee variëren - en een echt smaakbommetje! Het voordeel is ook dat je alle ingrediënten bij ons in de supermarkt vindt. Serveer je het als avondeten? Dan kan je er atjar bij toevoegen. Dat is knapperige zoetzure komkommer. Geen fan van komkommer? Serveer het dan met saté en wat kroepoek.

Ingrediënten

300 g zilvervliesrijst
2 uien
3 teentjes knoflook
1 prei
1 wortel
1 cm gember
1 tl garnalenpasta
1/2 rode peper
1 tl sambal
3 el sojasaus
2 el ketjap
2 el oestersaus
1 tl komijn
1 tl kurkuma
1/2 tl gedroogde koriander
1/2 bouillonblokje
olie

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking met een bouillonblokje. Indien je tijd op overschot hebt, doe je dit best een paar uur tevoren zodat de rijst goed kan drogen.

Schil en snipper de ui. Snijd de prei in fijne ringen en was de groenten onder lauw water. Snijd de wortel in fijne reepjes. Snijd de rode peper fijn.

Pers de knoflook en schil de gember. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui aan. Voeg de rode peper, gember en knoflook toe. Bak de ui glazig en voeg erna de wortel en prei toe. Roerbak alles 7 minuten.

Kruiden maar: voeg de sambal, komijn, kurkuma en trassi toe. Roer goed door elkaar. Voeg de rijst toe, schep goed door elkaar en zet het vuur hoog. Voeg de sojasaus en de oestersaus toe.

Serveer met knapperige zoetzure komkommer en natuurlijk een spiegelei!

LEES OOK: Met dit recept maak je de lekkerste Indiase tikka masala

Vlees Rijst Recept Ei Rund Nasi goreng Indonesië

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties