Met dit recept maak je de lekkerste Portugese pastéis de nata

Zondag is bakdag! En omdat we toch nog even in summermood zijn, bereiden we vandaag de overheerlijke Portugese pastéis de nata. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze zo helemaal zelf. 

‘Pastéis’ betekent letterlijk taartjes, in het enkelvoud zeg je 'pastel'. 'Nata' is room, Portugese roomtaartjes dus. Pastéis de nata ontstonden in het gebied rondom Lissabon in de 17de eeuw. Ze werden voor het eerst gegeten door katholieke monniken in het klooster, die heel wat eiwit gebruikten om hun wasgoed kreukvrij te houden. Zo kregen ze een groot overschot aan eigeel. En hoe kan je eigeel beter gebruiken dan in heerlijke roomgebakjes?

Recept: pastéis de nata

175 ml melk
130 g rietsuiker
3 grote eieren
1 pakje roomboterbladerdeeg
50 g bloem
1 kaneelstokje
sinaasappelschil

Bestrooi het werkblad met bloem. Leg de bladerdeegrollen op elkaar en bestrooi met bloem. Rol uit tot een grote lap van ongeveer 30 cm.

Rol het deeg tot een dikke rol. Snijd het in 6 gelijke stukken. Leg de stukjes deeg met de snijkant naar boven in met boter ingevette muffinvormpjes en druk met je duim tot een bakje.

Klop nu de melk los met 20 g bloem, voeg het kaneelstokje en de sinaasappelschil toe. Breng aan de kook op laag vuur. Roer het geheel tot het dikker wordt. Haal van het vuur en laat het afkoelen. Klop 3 eidooiers los met een garde en roer door het melkmengsel.

Breng suiker aan de kook met ongeveer 60 ml water. Haal af het vuur en laat afkoelen. Vervolgens klop je het door de custard en breng je het op laag vuur aan de kook. Laat al kloppend dik worden. Haal het kaneelstokje en de sinaasappelschil eruit.

Vul de vormpjes met de custard (maar laat de rand vrij). Verhit de oven op 230 °C. Bak de pastéis tot ze goudbruin zien voor ongeveer 15 min.

Zin in een cocktail? Probeer dit recept voor strawberry daiquiri eens!

Bakken Zoet Spaans Portugal Room Pastéis de nata Gebakje

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties