Op stap in Mechelen: "de ideale winteruitstap"

We trekken er als foodie graag op uit. En het mogen dan wel de donkerste maanden van het jaar zijn, shoppen en uit eten gaan zijn hier de perfecte remedie voor. Waar ga je hier best voor naartoe? Deze keer is Mechelen aan de beurt. Stadse invloeden met een dorpse toegankelijkheid. Ontdek de stad samen met ons.

Wanneer we er een dagje op uit trekken zijn we misschien in de eerste plaats geneigd om voor de grotere steden te kiezen. Brussel, Antwerpen of Gent bijvoorbeeld. Maar is dat altijd nodig? Less is more! Niet enkel in de grootsteden valt iets te beleven. Mechelen heeft net zo veel te bieden. 

Koffie en lunch

We beginnen er vroeg aan, of iets later voor de langslapers, en we starten met een goeie koffie. Er zijn verschillende gezellige koffiespots in Mechelen, maar eentje springt er toch nog net wat extra uit. We wandelen richting winkelstraat De Bruul en voordat je in de shopwaanzin terechtkomt, stoot je op de sympathieke koffiebar Mimi. Gelegen in de aubette voor de kruidtuin is Mimi de ideale plaats om je dag te starten. Daarna kan je met een koffie in de hand even rustig door de kruidtuin dwalen.

De kruidtuin zorgt voor rust, De Bruul dan weer voor een leuke shoppingervaring. Van wandelen en shoppen krijg je uiteraard honger. Een kleine twintig minuten van De Bruul vind je Bistro Bar Lux. De ideale plaats om terug even op te laden na een shoppingvoormiddag. Bij Bistro Bar Lux kan je terecht voor traditionele belegde broodjes, warme soep en verse slaatjes. Een groot deel van de menukaart heeft ook een vegan en/of glutenvrije variant.

Cultuur en diner

Terug volledig opgeladen gaan we weer verder. Tijd om wat cultuur op te snuiven, maar dan wel via een kleine omweg. Vanuit Bistro Bar Lux is het maar een paar minuutjes stappen tot recreatiedomein Het Vrijbroekpark. In dit park zou je gerust een hele dag kunnen doorbrengen. Misschien een ideetje voor een zomerpicknick? Adem nog even de natuur in, want hierna is het tijd voor cultuur. Het Hof van Busleyden, Renaissance stadspaleis en museum, is zeker een aanrader. Helaas is het museum tijdelijk gesloten tot lente 2024. Toch zijn er nog genoeg alternatieven. Qua kunst heeft Mechelen veel te bieden. Enkele voorbeelden zijn: Galerie M, Kunsthal Mechelen en Galerij Transit.

We hebben nu al verschillende Mechelse invloeden kunnen proeven en ontdekken tijdens deze uitstap. Tijd om in schoonheid te eindigen, en eindigen doen we natuurlijk met een culinaire knaller. Hiervoor geven we twee overweldigende suggesties. Cosma en De Fortuyne zijn onze twee suggesties. Makkelijk want deze restaurant liggen nog eens vlak naast elkaar. Beide zijn even klasse-en sfeervol, het verschil zit vooral in de menutypes. Bij De Fortuyne kan je steeds rekenen op een vaste menu formule, die je nog kan pimpen met een extra gerecht en bij Cosma zijn er ook verschillende à la carte opties, die dan weer geshared kunnen worden. Wat je hier ook kiest, een foute keuze zit er niet bij. 

Wat een dag. Mechelen is zeker en vast de moeite om eens te bezoeken. Er valt namelijk achter elk hoekje wel iets te beleven. 

Provincie antwerpen Mechelen Stad mechelen Culinair mechelen Cosma De fortuyne Toeristische lijstjes Bistro bar lux

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties