Overlegcomité buigt zich vrijdag over heropening horeca: één sluitingsuur en met meer aan tafel?

Vrijdag 4 juni komt het Overlegcomité opnieuw samen om te bespreken hoe de heropening van de horeca er zal uitzien. De vraag van het grote publiek? Eén gelijk sluitingsuur in de horeca en liefst ook eentje iets later dan 23u30. Verder staan ook het aantal personen met wie je aan tafel mag zitten op de agenda. Of er wel degelijk nog iets kan veranderen aan de huidige afgesproken regels is afwachten.

De heropening van de horeca op 9 juni is slechts één van de agendapunten op het Overlegcomité van aanstaande vrijdag. De versoepelingen die vanaf 9 juni ingaan zijn er namelijk heel wat. Niet alleen de horeca haalt opgelucht adem dan, maar ook de bioscopen, casino's, wellness en fitness heropenen. Grotere events tot 400 man mogen weer doorgaan in openlucht, ook tuinfeesten tot 50 man zijn weer toegelaten.

In de afgelopen week werden er meermaals vraagtekens geplaatst bij het feit dat je wel 50 tot 400 personen buiten mag zien, maar dat je nog steeds maar met 4 aan één tafel op een terras mag zitten. Over dit maximum aantal personen beslissen ze vrijdag of dat er toch meer mogen zijn. Hoewel het punt nu pas op de agenda staat, kwam hier eerder al kritiek op. Op pleintjes naast een terras mag je namelijk wél met meer dan 4 samenscholen.

Gelijk sluitingsuur binnen en buiten

Daarnaast is het sluitingsuur het belangrijkste punt om te bespreken voor de heropening van de horeca. Met de huidige sluiting van de terrassen om 22 uur is een overduidelijk piekuur gecreëerd waarop elke terrasganger tegelijkertijd huiswaarts keert. Een later sluitingsuur voor de horeca of zelfs een afschaffing ervan zou deze gezamenlijke uitstroom kunnen voorkomen en het verloop eerder gradueel maken.

Daar komt nog bij dat de terrassen volgens de huidige afspraken vanaf 9 juni mogen openblijven tot 23u30 terwijl de binnenruimtes al om 22 uur moeten sluiten. "Dat is gewoon absurd", klinkt het algemeen in de volksmond. Onder andere Vlaams minister-president Jan Jambon pleitte er al actief voor om dat sluitingsuur van 23u30 ook op de binnenruimtes van toepassing te laten zijn. Dat standpunt zal hij verdedigen in het aankomend Overlegcomité.

CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe schaart zich alvast achter dat idee van 23u30 en roept vooral op om beslissingen te maken die logisch te volgen zijn voor iedereen. Afwachten tot vrijdag hoé logisch die beslissingen en nieuwe maatregelen zullen zijn. Wordt vervolgd.

LEES OOK:

Knuffelen kan weer vanaf 9 juni, maar niet in de horeca

Heropening horeca Coronamaatregelen Juni Versoepelingen Overlegcomité Sluitingsuur Piekuur 9 juni Coronma Binnenruimtes

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties