Restaurant Bùn: 'Als chef heb je een voorbeeldfunctie op vlak van voeding'

Dat The World’s 50 Best Restaurants gepasseerd is, wil niet zeggen dat de culinaire events in Vlaanderen nu stoppen. Integendeel. Flanders Food Festival gaat nog gewoon lekker door tot 14 november. Restaurants over heel Vlaanderen krijgen dankzij deze actie de kans om uit te blinken en om leuke concepten op poten te zetten. Restaurant Bùn in Antwerpen is één van hen. Chef Berends komt voor de gelegenheid met een speciaal menu. 

Via Flanders Food Festival wordt de horeca van Vlaanderen extra in de kijker gezet na een moeilijk jaar. Speciaal voor deze gelegenheid stelt chef Berends Huibrechts van restaurant Bùn een speciaal menu samen. Dat is er eentje waarin hij Noordzeevis in een mooi daglicht zet. Om de vis op die manier extra te eren, iets wat volgens hem veel te weinig gedaan wordt.

“We zetten ons vooral in voor de minder bekende vissen”, begint de chef. “Bijvangst die meestal terug het water ingaat, gebruiken we in dit menu.” Dat is in principe geen nieuw concept voor Bùn, want noordzeevis staat hier ook buiten Flanders Food Festival dagelijks op het menu. Om toch wat speciaals te doen voor dit event, werkte de chef een nieuw menu uit waarbij die Noordzeevis helemaal centraal staat. “Nog tot en met 14 november kunnen onze gasten kiezen voor een menu dat volledig bestaat uit Noordzeevis. De vis die we echt willen uitlichten is de pijlstaartinktvis. Die vullen we op met wijting en nog wat andere Noordzeevisjes.”

Voorbeeldfunctie

Vis is niet het enige waar chef Huibrechts bij lokale leveranciers voor langsgaat. Ook de groenten probeert hij zoveel mogelijk van Belgische bodem aan te kopen. “Als chefs hebben wij een voorbeeldfunctie qua voeding. Wat mensen op restaurant eten, durven ze thuis zelf sneller klaarmaken”, vertelt hij. “Als wij hen dan vooral lokale soorten groenten en vis voorschotelen, zullen ze dat daarna misschien zelf ook kopen. De viswinkel of groenteboer kan door meer vraag het assortiment ook breder openstellen. Dan kunnen ze meer verkopen dan alleen de usual producten, wat interessant is voor hen."

Die mindset van de chef trekt in ieder geval gasten aan. Zowel van lokale als internationale afkomst. “Normaal is zondag onze sluitingsdag, maar op zondag 3 oktober hebben we toch opengedaan. Speciaal voor Smaakmeesters en voor The World’s 50 Best Restaurants. We hebben toen veel internationale gasten mogen ontvangen. Zelfs chef Ana Roš van Hiša Franko in Slovenië is hier komen eten. Zij stond ook in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants en eindigde op de 22ste plaats. Zoiets is altijd wel leuk”, vertelt Huibrechts trots.

Bùn
Volkstraat 43
2000 Antwerpen

LEES OOK: Smaakmeesters Deluxe: Antwerpse gerechten bij Sir Anthony van Dijck

Noordzeevis Vis Smaakmeesters Lokaal Northseachefs Northseachef Bun Flanders food festival Vis van bij ons Bun antwerpen Lokale ingrediënten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties