Royal Belgian Caviar: 100% controle

Chefs als Gert De Mangeleer, Syrco Bakker en Roger Van Damme wisten het al langer: voor de beste kaviaar moet je het niet te ver zoeken. Royal Belgian Caviar uit Turnhout mag zich tot de beste kaviaarproducenten ter wereld rekenen. Dit succes is te danken aan hun ervaring en de volledige controle over het kweek- en productieproces.

kaviaar steurDie volledige controle kan je echt letterlijk nemen. Van het kweken tot het oogsten en verpakken, echt alles gebeurt in house. Ook het voeder voor de steuren produceren ze zelf. En dat is niet toevallig. Het bedrijf begon ooit als vee- en later steurvoederproducent, maar door de interesse in het product begon Joosen-Luyckx in de jaren 90 ook met het kweken van steur voor kaviaar. In 2002 kwam zo voor het eerst kaviaar van Belgische bodem op de markt onder de naam Royal Belgian Caviar. Niet alleen in België, maar ook op het wereldtoneel werd het bedrijf een pionier in het kweken van steuren en het produceren van het zwarte goud.

Van steur tot kaviaar

kaviaar eitjesKaviaar produceren begint bij de voortplanting van de steuren. Ook dat gebeurt volledig binnen de muren van Royal Belgian Caviar. Gedurende het volledige kweekproces staat de kwaliteit van de uiteindelijke kaviaar centraal. Beginnende bij het selecteren van hun eigen mannelijke en vrouwelijke vissen voor het kweekprogramma en eindigend bij het oogsten van de eitjes voor de kaviaar op de optimale leeftijd van de steur.

Voor de Siberische steur duurt dit volledige proces zo’n vijf tot zes jaar. Voor de Beluga moet je minsten achttien jaar wachten alvorens je kaviaar kan oogsten. Gedurende hun lange leven krijgen de steuren de nodige zorg en krijgen ze op maat samengesteld steurvoeder van eigen productie. Dat voeder is een van de paradepaardjes van het bedrijf. Kosten nog moeite worden gespaard om ervoor te zorgen dat het dieet van de steuren zoveel mogelijk overeenkomt met dat van wilde exemplaren. Het steurvoeder van Royal Belgian Caviar wordt daarom vervaardigd op basis van marine proteïnen, afkomstig uit wilde vis.

https://www.youtube.com/watch?v=9Iai4Wd7PRA

Zorgvuldig verpakt

royal belgian caviar in doosNa de oogst controleert, zeeft en spoelt een kaviaarmeester de eitjes zorgvuldig alvorens ze lichtjes te zouten. De kaviaar wordt vervolgens onmiddellijk vacuüm verpakt om de kwaliteit vast te houden. In bulk verpakken, om daarna in kleinere potjes te verdelen, doen ze niet. De enige persoon die een potje kaviaar van Royal Belgian Caviar zal openen, is de eindklant. Zo komen de eitjes zo min mogelijk in contact met zuurstof en behouden ze langer hun unieke, verfijnde smaak. Dat ze al deze activiteiten in eigen handen hebben, waardoor ze volledig onafhankelijk zijn, maakt hen uniek in de sector en zorgt ervoor dat ze de optimale kwaliteit van hun kaviaar kunnen blijven garanderen. Het is niet voor niets dat deze kaviaar favoriet is bij topchefs die kwaliteit, traceerbaarheid en lokale productie hoog in het vaandel dragen.

LEES OOK: Huisgerookte zalm met moestuingroenten, kruidensalade en Royal Belgian Caviar

Kaviaar Belgische gastronomie Gastronomie Royal belgian caviar Steur Luxe

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties