Waarom je champagneglazen niet hoeft te wassen

Wat is het eerste dat je doet als je je champagneglazen voor een speciale gelegenheid uit het stof trekt? Juist, je geeft ze een goede wasbeurt. Of toch beter niet? Moet je champagneglazen nu wel of niet wassen?

Het blijkt dat de stofdeeltjes die we zo graag van onze glazen poetsen, eigenlijk het geheim zijn voor een perfecte bubbel in je glas.

Bubbels

Hoe bubbels in champagne komen is bij veel mensen bekend. Deze ontstaan omdat tijdens het gistingsproces in de fles de gist de suiker tot zich neemt, waardoor er gassen vrijkomen. Omdat er een kurk op de fles zit en de gassen niet kunnen ontsnappen, ontstaat er druk: hier ontstaat koolzuur, oftewel de bubbeltjes. Dat vezels aan de binnenkant van een glas- van stof of een handdoek die gebruikt wordt voor het drogen, de hoeveelheid bubbels beïnvloeden, weet niet iedereen.

Hoe meer stof, hoe meer bubbels

Dat zit zo: vezels of stofdeeltjes vangen een klein beetje lucht op als er champagne op wordt gegoten. Dit 'luchtzakje' zuigt daarna de opgeloste kooldioxide op waardoor er belletjes ontstaan. Deze gasbellen groeien en komen los als ze het einde van een vezel bereiken.

"Strikt genomen zijn er nog geen bubbels in de wijn totdat je hem opent.", zegt Gerard Liger-Belair, de natuurkundige die dit proces van bubbels in champagne onderzocht aan de Universiteit van Reims. "Er ontstaan meer bubbels wanneer de champagne in contact komt met onvolkomenheden als stofdeeltjes aan de binnenkant van een champagneglas."

Thuis proberen? Wanneer je van veel bubbels in je champagne houdt, veeg dan met de nodige ijver een glas schoon met een doek om extra vezels achter te laten. Wanneer je liever minder bubbels in je glas hebt, laat je champagneglazen dan aan de lucht drogen.

Nooit meer wassen of toch wel?

Betekent dit dat je de glazen dan nooit meer hoeft te wassen? Toch niet, want wanneer je ze hebt gebruikt, is het wel zo hygiënisch om ze te af te wassen. Maar hebben ze lang in de kast gestaan, voldoet een snelle veeg met een schone theedoek. Zo heb je in minder tijd, meer bubbels in je champagneglas.

Nog een tip van een sommelier om uit te proberen: wanneer je champagneglazen toch liever wast, spoel ze dan na het wassen even met wijn van mindere kwaliteit voor je de champagne inschenkt. De glazen zijn dan niet helemaal meer schoon en dat zorgt voor hetzelfde effect.

Lees ook:

Bubbels in lockdown: ontdek de feestelijke troeven van Champagne Jacquart
Champagne serveren: dit zijn de meest gemaakte fouten

Champagne Feest Oudjaar Bubbels Champagneglazen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties