Terschelling: de culinaire ‘kraamkamer’ van de Noordzee

Op zoek naar een stiltegebied waar naast de rust en de natuur ook de gastronomie van de zee primeert? Dan ben je op het Waddeneiland Terschelling aan het juiste adres. Want Terschelling, deel uitmakend van de provincie Friesland, wordt ook wel eens de culinaire ‘kraamkamer’ van de Noordzee, of nog de Parel der Noordzee-Eilanden genoemd.

Tekst & foto’s: Danny Verheyden

Tenzij je over een helikopter beschikt, is Terschelling enkel bereikbaar per ferry. Die neem je vanuit het charmante Harlingen, waar de professioneel ingerichte terminal van rederij Doeksen je meteen in de juiste stemming brengt.

Met een lengte van 30 kilometer en een gemiddelde breedte van 5 km is Terschelling één langgerekt eiland, verbonden door de 14,5 km lange en enige Hoofdweg. Gewoon “rechtdoor” rijden zeg maar en je komt steeds op je bestemming terecht. Maar vergis je niet: met een lengte van bijna 80 km vormen de fietspaden het grootste netwerk op het eiland.

Op culinaire ontdekking dan maar, met als gids chef-kok Werner Zuurman, eigenaar van Oesterfabriek Terschelling en twee restaurants op het eiland, waaronder Caracol dat vlak bij de haven ligt waar de ferry’s aanmeren. Hij biedt boottripjes aan naar de nabijgelegen wilde oester- en mosselbanken. Omgeven door opvallend helder water kan je zelf oesters rapen, openen en degusteren, terwijl je met een glaasje prosecco in de hand uitleg krijgt over wat er allemaal leeft en groeit in de Waddenzee.

“En dat is nogal wat, in die mate zelfs dat de Waddenzee de culinaire kraamkamer van de Noordzee genoemd wordt”, zo stelt hij. Het is ook hier dat de Zeeuwsemosselboeren hun spreekwoordelijke “mosterd” komen halen. Er worden namelijk mosselen gekweekt op basis van bodemcultuur, terwijl ze in Zeeland vooral gespecialiseerd zijn in hangcultuur mosselen. Maar: de Zeeuwse mosselhandelaren hebben vergunningen verkregen om hier percelen te huren, zodat ze de mosselen naar Zeeland kunnen “exporteren” voor verdere behandeling.”

Oesters in overvloed

“Wij rapen hier inderdaad de wilde oester, de zogenaamde Ostreas Gigas (Japanse oester). De oesters smaken hier zachter en romiger dan ergens anders. Ik ben momenteel de enige vergunninghouder op Terschelling om ze te verhandelen en te versturen."

 

“Het is ook hier dat de Zeeuwse mosselboeren hun spreekwoordelijke mosterd komen halen.”

 

Op dan naar Midsland, zoals de naam al laat uitschijnen gelegen in het midden van het eiland, waar met Oosterburen dé horecastraat  van Terschelling op je wacht. We proberen er Pura Vida uit, een coole en hip ingerichte foodbar die zich conceptgewijs inspireerde op Costa Rica, leidend tot een ruim aanbod van lekker gekruide bowls en een verrassend groot vegetarisch en veganistisch aanbod. De mayonaise in de slaatjes wordt met eigen gekweekte kruiden afgewerkt, en de lekkere koffie haalt men bij de branderij die even verderop de straat ligt.

Friese melkschapen

Vandaaruit gaat het richting De Zeekraal, de biologische boerderij in Oosterend waar Jolanda en Gerben zich ontfermen over een 160-tal Friese melkschapen; een zeldzaam ras overigens. Het hele jaar door vertoeven de schapen op kruidenrijke percelen, en twee keer per dag worden ze gemolken. Van de melk worden diverse harde en zachte schapenkazen gemaakt, en met succes, want in 2018 werd De Zeekraal verkozen tot de beste schapenkaas producent van Nederland, terwijl ze met de koeienkaas de innovatieprijs in de wacht wisten te slepen, ook al in 2018. Overigens kochten de bekende kaasaffineurs Van Tricht al kazen aan bij De Zeekraal. Van de melk wordt ook romig ijs in eilander smaken zoals cranberry, duindoorn en vlierbes gemaakt.

Eco-safari

Terschelling is hét eiland bij uitstek voor natuurliefhebbers. Je mag je ‘overal’ op het eiland begeven, en met een beetje geluk loop je een aantal reeën tegen het lijf. Het natuurgebied op Terschelling is dan ook een stiltegebied avant la lettre. Je hoort er enkel het bulderen van de zee. Een originele manier om je in de natuur onder te dompelen is een 2,5 uur durende eco-safari met 100% elektrische terreinwagentjes, onder begeleiding van een gids die je alles kan vertellen over het eiland, de fauna en flora, de cultuur en de geschiedenis. Met deze bijzonder stille wagens kom je op plekken in de natuur die met andere voertuigen niet toegankelijk zijn.

Eat & Sleep

Logeren op Terschelling kan in het viersterren WestCord Hotel Schylge, dat aan de enige natuurlijke baai van Nederland ligt en waar je vanop je balkon - uniek aan het hotel is dat élke kamer een balkon heeft - een panoramisch zicht geniet over West-Terschelling, de haven de Waddenzee. De locatie kan amper beter eigenlijk, en lopend langs de haven ben je zo in het dorp West-Terschelling, waar de ferry’s aankomen en vertrekken. Ontspannen kan in het zwembad en in de sauna, en vanuit het hotel kan je ook verschillende fiets- en wandelpaden richting strand, bossen en wad starten. Dineren doe je hier in de nautisch gezellige ambiance van Restaurant Op West, waar een Frans-Mediterrane keuken op basis van seizoengerechten met eilander producten op je wacht, net als een wijnkaart met 60 verschillende wijnen. In de zomer kan je terecht op het bloemrijke terras, in de winter maakt de open haard het gezellig.

Beslist te overwegen ook is een pré– of een post verblijf in Leeuwarden, de Friese stad die zich in 2018 het statuut van Culturele Hoofdstad van Europa wist toe te eigenen en zich daarmee nadrukkelijk op de toeristische markt zette.

 

TerschellingLeeuwarden

Leeuwarden, een stad die door de eeuwen heen liefst 230 verschillende namen had en tot 12 kilometer aan grachten telde, is ook de geboorteplek van Mata Hari, die in het begin van de 20ste eeuw uitgroeide tot de beste exotische danseres van haar tijd, uitweek naar Parijs en als waarschijnlijke dubbelspionne (als is men daar nog steeds niet volledig uit) in september 1917 op haar 41ste gefusilleerd werd door Franse soldaten omdat ze verdacht werd van spionage voor Duitsland. Van destijds een provinciestad is Leeuwarden, de laatste ‘stop’ voor je in Harlingen de ferry neemt, ondertussen geëvolueerd naar een gezellige walkable city, met vijf musea, tal van zomerfestivals, een groot cultureel aanbod en een divers horecapark.

De sfeer is er nog gemoedelijk, drukte lijkt hier amper te bestaan. En: de Kleine Kerkstraat wordt ook wel eens het gezelligste winkelstraat(je) van Nederland genoemd. Je kan er kiezen voor een openbare “free tour”, een stadswandeling waarbij je na de rondleiding zelf bepaalt hoeveel je de gids(e) wil betalen. Lekker handig toch?

Voor meer info over Leeuwarden, surf naar www.aguidetoleeuwarden.nl, en voor meer info over Friesland in het algemeen, surf naar www.friesland.nl

Nederland Reizen Citytrip Terschelling Op reis Noorderburen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer