Tijd voor BBQ: deze 5 fouten maak je het meest

Nu de zon schijnt en de temperaturen weer omhoogschieten, is het hoog tijd om de kooltjes opnieuw op het vuur te gooien. Barbecueën is een kunst op zich en je voorkomt liever aangebrand vlees of een kale kop door steekvlammen. Om je burgers en maiskolfjes perfect te laten grillen, maak je deze vijf veelgemaakte fouten beter niet.

De zomervakantie is halfweg, maar barbecueën blijft fantastisch. Warme temperaturen vragen om gloeiende kooltjes, marinades, salades, brochettes, burgers en (veel) worstjes. Natuurlijk kunnen ook vegetarische opties deze zomer niet ontbreken op tafel. Wie wil kunnen genieten van al dat lekkers is zich beter bewust van deze vijf meest gemaakte fouten. Een gewaarschuwd man is er twee waard, zeker naast de barbecue.

Tijd willen besparen door je barbecue niet voor te verwarmen
Uiteraard heb je het gevoel dat je tijd bespaart, maar wat is nu een kwartiertje extra? Het doel van het voorverwarmen van je barbecue is om alle bacteriën van je vorige grillsessie weg te branden. Dat verkleint ook de kans op voedselvergiftiging. Bovendien is het veel makkelijker om de temperatuur van de grill in te schatten voor je er eten op gaat leggen.

Zo weinig mogelijk tools gebruiken bbq tools
Je wil je avond niet eindigen aan de afwasbak wanneer iedereen buiten nog gezellig een glaasje drinkt. Maar je ziek voelen, omdat je rauw en gebakken vlees met hetzelfde gerief hebt aangeraakt ook niet, toch? Neem daarom twee sets: het eerste om je rauwe vlees mee aan te raken en het tweede om te gebruiken wanneer het gaar is. Je kan het ook bij een set houden, maar maak ze dan grondig schoon wanneer je wacht tot het vlees gaar is.

Alleen grillen op vol en open vuur
Laat je niet verleiden om alles zo snel mogelijk klaar te willen hebben. Dit eindigt vaak in niet goed doorbakken gerechten. Als je de temperatuur niet goed regelt, is de kans groot dat je de buitenkant van het vlees al krokant hebt gebakken, maar dat het midden nog niet gaar is.

Het niet schoonmaken van je barbecue na elke sessie
Wil je de levensduur van de barbecue verlengen? Maak 'm dan goed schoon! Niet alleen verleng je het leven, ook omwille van je gezondheid is het de moeite waard om er een gewoonte van te maken je barbecue tussen elk gebruik schoon te maken.

Vet op je vlees laten zitten vijf fouten bij bbq'en
Dat we allemaal van smaak houden, staat vast. Toch wil je best de temperatuur van je barbecue onder controle houden en vlammen vermijden. Dat doe je best door een deel van het vet van je eten te verwijderen. Anders is het waarschijnlijk dat de vlammen van je grill zo hoog worden dat ze het vlees zullen verbranden. Zo wordt je blootgesteld aan schadelijke kankerverwekkende stoffen en dat wil je vermijden.

LEES OOK: Van misobloemkool tot gegrilde radicchio: waarom een vegetarische BBQ niet saai hoeft te zijn

Barbecue Open vuur Bbq Temperatuur Voorbereiden Schoonmaken Tools Barbecue tips 5 meest gemaakte fouten Vlammen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties