Nee tegen verspilling: vis eten van kop tot staart

Te vaak eten we van een lekkere vis enkel de fijne filet. Maar als het gaat om duurzaamheid en het minimaliseren van voedselverspilling, is eten van een hele vis eigenlijk een slimmere keuze. Steeds meer chefs gaan daarom bewust om met hun producten en stellen duurzaamheid voorop. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan zeker verder!

Wie graag een visje eet, gaat voornamelijk voor de filet en waagt zich er niet aan om bij de visboer een vis in zijn geheel te bestellen. Zonde, want wist je dat ook de andere delen van een vis, zoals de wangen, de kaak, de ingewanden en zelfs de hele kop op tafel gezet kunnen worden. Zo ga je verspilling tegen én proef je eens wat anders. Waar wacht je nog op? Laten we samen duiken in de wondere wereld waar we vis eten van kop tot staart!

Een duurzaam, culinair hoogstandje

Het eten van vis van kop tot staart is een trend die steeds meer aandacht krijgt. Deze manier van koken is niet alleen duurzaam, maar biedt ook een unieke culinaire ervaring. Traditiegetrouw is het heel normaal dat wanneer er een dier geslacht wordt, we alle delen daarvan gebruiken. Toch eten we tegenwoordig enkel de 'mooie' delen van een vis op. Daar willen we opnieuw verandering in brengen, want het is dus helemaal geen gek idee om juist wél de delen van een vis op te eten die we vaak overslaan. Denk maar aan de wangen, de kop of zelfs de ingewanden van een vis.

Stoofpotje van vissenkop? Yes!

In Aziatische landen is het helemaal niet gek om andere delen van de vis te integreren in gerechten. Ze eten er al sinds jaar en dag soepen en stoofpotten van vissenkoppen. Hoewel het misschien niet het meest aantrekkelijke onderdeel van de vis lijkt, bevat het juist wel de meeste smaak en een tal aan gezondheidsvoordelen! In sommige culturen worden de vissenkoppen gestoomd of gebakken en geserveerd met rijst of groenten. In andere culturen worden ze dan weer gebruikt om bouillon van te maken voor soepen en stoofschotels. Gooi dus niet langer de kop van je vis weg, er hangt namelijk nog behoorlijk wat vlees aan vast! Vooral in de wangen, de ‘kraag’, en op het voorhoofd. Eens proberen?

Aan het werk met de kop

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van vissenkoppen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ze op de juiste manier bereidt en dat je alleen verse vis gebruikt.

Een verse vis kan je herkennen aan de ogen en de kieuwen. Heldere, uitpuilende ogen wil zeggen dat de vis vers is, troebele en droge ogen tonen aan dat de vis minder vers is. Kieuwen die rood zijn, horen bij een verse vis. Hoe bruiner ze zijn, hoe ouder de vis. Hiernaast is het erg belangrijk om de vis goed schoon te maken en te fileren voordat je ze gaat koken. Je knipt daarvoor eerst de kieuwen eraf en verwijdert eventuele bloedsporen. De schubben haal je eraf met een schubmes en de kop was je grondig met koud water.

Durf jij nog een stapje verder te gaan?

Naast het bereiden van vissenkoppen is ook het eten van de ingewanden van een vis in sommige culturen heel gebruikelijk. In veel Aziatische landen worden de ingewanden van de vis beschouwd als een delicatesse. De ingewanden van vis bevatten ook behoorlijk wat voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen. Bovendien hebben sommige mensen het idee dat het eten van de ingewanden van vis goed zou zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem. 

Begint het te kriebelen en wil je het zelf eens proberen? Er zijn genoeg mogelijkheden: bakken, grillen, stomen of de hele kop in een curry laten pruttelen. Er zijn tal van recepten beschikbaar die je kan proberen. Van gegrilde viswangen tot gefrituurde visstaarten. Het vergt misschien wat extra werk en vaardigheden, maar het is de moeite waard om uit te proberen. Waar wacht je nog op? Rep jezelf naar je lokale visboer en neem een vis in zijn geheel mee!

Vis Duurzaamheid Stoofpot Aziatische keuken Vissenkop Van kop tot staart Ingewanden

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties