Waarom je best geen citroen over je warme maaltijd uitperst

Smaakt je gerecht te flets en wil je een extra zuurtje aan je portie toevoegen? Je rept naar de koelkast, snijdt een citroen doormidden en perst ‘m er zo snel mogelijk over uit. Maar wacht, is dat wel een goed idee? 

Hoe je het ook draait of keert, een beetje citroensap verbetert de smaak van zo goed als elk gerecht. Of het nu gaat om een warme of koude drank, een voor- of hoofdgerecht of een zoet dessert. Je gebruikt deze vrucht ongetwijfeld dagdagelijks in de keuken. En terecht. Citroenen hebben niet alleen een positief effect op je smaakervaring, ze hebben ook talloze voordelen voor je gezondheid. Wel vermijd je best het gebruik ervan wanneer je een dampend warme maaltijd bereidt. Hieronder kom je te weten waarom.

De voordelen

Laten we beginnen met de voordelen. Naast de krachtige zoetzure, soms bittere, smaak is de vrucht een absoluut wondermiddel als het op gezondheid aankomt. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C en andere sterke antioxidanten zijn citroenen ware bondgenoten voor je immuunsysteem. Heb je tijdens koude wintermaanden gauw met kwaaltjes zoals luchtwegeninfecties te kampen? Reden te meer om citroensap onderdeel van je voedingspatroon te maken.

Naast de bevordering van je weerstand, zorgt de vitamine voor onder andere het behoud van een gezonde ijzerhuishouding, een gezonde huid, soepele bloedvaten, sterke botten, het energieniveau en een heldere geest. Met slechts één citroen, die wel 31 mg aan vitamine C kan bevatten, dek je maar liefst 51% van je dagelijkse behoefte.

Oppassen geblazen

Citroensap over je warme maaltijd uitpersen voor een flinke dosis vitamine C? Dan ben je eraan voor de moeite. Vitamine C is namelijk ontzettend temperatuurgevoelig, waardoor bij extreme hitte het volledige voordeel wordt vernietigd. Bij temperaturen zo laag als 30 °C of tijdens de blootstelling aan licht breekt het ascorbinezuur snel af. Gemengd met warm voedsel biedt vitamine C dus geen doeltreffende gezondheidsvoordelen.

Tekst: Yannick Van Frausem

LEES OOK: Feit of fabel: is het ongezond om fruitpitten op te eten?

Citroen Weetje Gezondheid Vitamine c Citroensap Weerstand

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties