Zin of onzin: is hummus wel zo gezond als het lijkt?

Een boterham met vleessalade is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig worden de klassieke slaatjes vervangen door allerlei soorten tapenades. Zoals bijvoorbeeld hummus! Deze puree van het Midden-Oosten is niet langer weg te denken uit het rek ‘gezonde spreads’, maar hoe voedzaam is het echt?  

Het smeuïg smeersel heeft meer te bieden dan smaak. Het bevat een resem aan voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam. In dit artikel maken we korte metten met onjuiste beweringen.

Hummus, hoemoes, houmous – wat is het?

Het is een vegan puree op basis van kikkererwten, sesampasta, olijfolie, citroensap en knoflook. Hummus wordt vooral gegeten met naan of Turks brood, maar het is tegenwoordig ook populair in de vorm van een groentedip of als beleg op brood en wraps.

Goed voor je gezondheid

Met zijn 7,9 gram eiwitten per portie is de spread een goede bron van plantaardige eiwitten. Hummus is een uitstekende keuze omdat proteïnen nodig zijn voor een optimale groei en een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevat het ook ijzer, foliumzuur, fosfor en vitamines B. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor vegetariërs en veganisten, omdat ze die soms niet voldoende kunnen opnemen via hun voeding.

De grootste misvatting is toch wel degene die claimt dat hummus een vetbommetje zou zijn. Het tegendeel is waar. Olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bestaat voor slechts 14 procent uit verzadigde vetten. In traditionele, zelfgemaakte hummus zit niet meer dan 10 gram vet, waarvan slechts 1 gram verzadigd, en dus ongezond, is.

Voor mensen die een aangepast dieet hebben wegens intoleranties en allergieën kunnen ook zonder zorgen genieten. Hummus is namelijk van nature gluten-, noten- en zuivelvrij.

Verder eet je het product vaak in combinatie met groentjes, brood of wraps. Dat zorgt voor een perfecte balans tussen eiwitten en koolhydraten waardoor je minder snel zal reiken naar een ongezonde snack.

 

LEES OOK: Zo maak je zelf de lekkerste chilipepersaus

Vers gemaakt vs. supermarktvariant

In de winkel kunnen we kiezen uit een breed gamma: pikant, met pesto, met geroosterde paprika enzovoort. Klinkt lekker, maar laat je niet vangen. Sommige kant-en-klare spreads zitten boordevol suiker, zout en olie. Alle voordelen die hierboven opgesomd werden, vervallen meteen en dat haalt het gezonde karakter onderuit. Lees daarom altijd de etiketten alvorens je het koopt.

Wij staan achter het motto ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’ en bieden jou dit basisrecept voor hummus, enjoy!

Ingrediënten  

400 g kikkererwten uit blik
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook
2 el tahin sesampasta
1 citroen
½ tl paprikapoeder
peper en zout

Bereiding

Breng alle ingrediënten samen in een blender en mix tot een smeuïge spread. Kruid af met peper, zout en paprikapoeder.  

Gezond Recept Kikkererwten Hummus Spread Zin of onzin

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties