Zin of onzin: kwark is eigenlijk zeer ongezond

Heerlijk zo’n kommetje met wat kwark en fruit vroeg in de ochtend. Maar is kwark echt zo gezond? En is er een verschil tussen de magere, halfvolle en volle variant? Wij zochten het voor je uit zodat je niet meer hoeft te twijfelen in de supermarkt.

Kwark vind je in de supermarkt terug in de buurt van de yoghurt op de zuivelafdeling. Het is gemaakt op basis van melk, maar het is niet hetzelfde als yoghurt. Kwark is een verse vorm van kaas waarbij de melk wordt aangevuld met melkzuurbacteriën en stremsel. Maar wat maakt kwark zo gezond?

Soorten kwark

Er zijn verschillende soorten kwark. Magere kwark bevat geen of heel weinig vet en bevat een hoge dosis eiwit. Halfvolle kwark bevat iets minder eiwit, maar is wel verkrijgbaar in smaakjes, wat bij magere kwark amper voorkomt. Volle kwark bevat het meeste vet van alle soorten kwark en is een stuk dikker ten opzichte van de andere twee. Het is aan jou om te bepalen of je voor smaak of gezondheid kiest.

Eiwitten

Magere kwark zit boordevol eiwitten. Deze eiwitten zijn langzaam waardoor ze voor een lange periode eiwitten afgeven. Daarom is het aangeraden voor sporters om ’s avonds een potje magere kwark te eten. Je lichaam wordt de hele nacht gevoed. Eiwitten zijn enorm goed om spieren op te bouwen en zorgen ook voor een gevoel van verzadiging. Neem jij in het vervolg ook een potje magere kwark in plaats van een snoepje?

Calcium

Naast eiwit bevat magere kwark ook een grote hoeveelheid calcium. Calcium is noodzakelijk voor onze botten en tanden en zorgt ook voor het transport van andere mineralen in onze lichaamscellen. Bij een tekort aan calcium kan er botontkalking optreden op latere leeftijd. Waar een potje kwark goed voor is.

Kwarksmaak

Kwark heeft een typische smaak die niet iedereen lekker vindt. Daarom is het voor sommigen verleidelijk om meteen naar de vollere varianten met een smaakje te grijpen. Maar daar is een oplossing voor. Je kan kwark ook zelf lekkerder maken door extra’s zoals fruit toe te voegen. Ook nootjes en kaneel zijn gezonde smaakmakers. Je kan dus met een gerust hart genieten van je gezonde kommetje kwark met fruit als ontbijt.

Gezond Fruit Smaak Zin of onzin Eiwitten Kwark Calcium Volle kwark Magere kwark Halfvolle kwark

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties