6 manieren om je rijst naar een hoger niveau te tillen

Het is een veelzijdig product dat met eender welk gerecht te combineren valt. Zonder er bij na te denken, koken we de rijst en scheppen we het op ons bord. Dat is maar saai, vind je niet? Met deze tips en tricks breng je in een mum van tijd je rijst op smaak en blaas je leven in je maaltijd. 

Eerst roosteren

Deze techniek wordt vaak gebruikt bij risotto, wat maakt dat die ook heel eenvoudig op rijst toe te passen is. Je bakt de droge korrels in wat (kokos)olie of boter alvorens je ze kookt. Door het toasten komt er een nootachtige smaak vrij die meteen voor een opwaardering zorgt.

Koken in bouillon of kokosmelk

Dankzij deze methodes creëer je in enkele minuten een smaakbommetje. De korrels nemen vocht op als ze koken. De smaak die jij aan het kookwater toevoegt, zullen ze ook absorberen. Rijst gekookt in bouillon vormt een goede basis voor een heerlijke paella.

Je kunt in plaats van bouillon ook kokosmelk gebruiken. Dat zorgt voor een frisse en zacht romige toets en gaat heel goed samen met een pittig bijgerecht, zoals een curry bijvoorbeeld. De rijst heeft ook een zoetere smaak en is perfect te verwerken in een dessertje, zoals deze kokosrijst met gebakken banaan en chocolade.

Benodigdheden
  • 3 bananen
  • 400 ml kokosmelk
  • 100 ml koffieroom
  • 100 ml water
  • 100 g dessertrijst
  • 4 el geraspte kokos
  • 60 g (riet)suiker
  • 30 g chocolade in stukjes
  • 1 klontje boter
Bereiding

Meng het water met de kokosmelk en de koffieroom in een steelpan en voeg de dessertrijst en 40 g suiker hier aan toe. Kook al roerend in 12 min gaar.

Schil de banaan en snijd overlangs in lange plakken. Verhit een klontje boter in een pan en bak tot ze een lichte kleur hebben. Strooi de rest van de suiker en 3 el kokosrasp eroverheen, bak tot de suiker gesmolten is en zet de pan opzij.

Verdeel de kokosroomrijst over 6 kommetjes en schik er de gebakken banaan op. Werk af met de overschot kokosrasp en enkele chocoladestukjes.

 

LEES OOK: De 7 meest gemaakte fouten bij het bereiden van rijst

Koken met specerijen

Specerijen toevoegen aan het kookwater is ook een optie. Denk hierbij aan ui, look, gember, kaneel, laurier en citroengras. Enkele teentjes, een gekneusde stengel en wat blaadjes geven een lekkere frisse smaak af die bij elk Aziatisch gerecht past. Experimenteren maar!

Gebruik de kruiden uit de bijgerechten

Kruiden uit de bijgerechten toevoegen aan de rijst is een vierde manier om meer smaak toe te voegen aan je gerecht. Zo komen je smaken nog meer naar voren en past je eten ook heel goed samen. Je hoeft je niet in te houden met de kruiding: je kan heel wat smaak toevoegen, zonder dat het gaat overheersen.

Fried rice maken

Nadat je de rijst kookte, zijn er nog enkele trucjes die voor wat meer pit zorgen. Zo kan je ervoor kiezen om het nog eens te bakken voor die typische nasi smaak. Door het mee te bakken met je lievelingsgroenten, -vlees, -vis, en -kruiden geniet je van een waaier aan smaken! Wok alles tezamen en tover in geen tijd een heerlijke maaltijd op tafel.

Rijst kleuren

Ten slotte kun je niet alleen je smaakpapillen plezieren, maar ook je ogen. Verras je gasten met een lekker én kleurrijk bord. Voeg deze ingrediënten aan je kookwater toe voor een bijzonder gerecht. Ga aan de slag met saffraan of kurkuma voor een gele glans en gebruik inktvisinkt voor een diepzwarte kleur.

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties