Feit of fabel: een afwasborstel is hygiënischer dan een spons

Elke keuken heeft er wel een: een afwasborstel of spons. Beide zijn toppers in hun vak om je vaat stralend schoon te krijgen, maar welk keukenhulpje wint het op het gebied van hygiëne? Is het steevast de afwasborstel, of kan het tegendeel waar zijn? Ontdek het hier.

De vraag of een afwasborstel hygiënischer is dan een spons, kan de gemoederen flink opstoken. Beide hebben immers hun eigen plus- en minpunten. Om een duidelijk antwoord te geven, moeten we dus wat dieper in de kwestie duiken. Wat verzamelt zich precies in de klassieke vaathelden en hoe beïnvloedt dat hun effectiviteit en hygiëne? Lees gauw verder.

De spons

Sponzen zijn zacht, flexibel en absorberend – eigenschappen die ze uitstekend geschikt maken om je vaat en diverse oppervlakken in een handomdraai schoon te krijgen. Dezelfde eigenschappen zorgen er echter ook voor dat ze de ideale broedplaats voor bacteriën zijn. Sponzen houden niet alleen zeep en water vast, maar ook voedselresten. Dat creëert een rijke groeiomgeving voor bacteriën (waaronder E.coli en Salmonella), vooral als de spons vochtig blijft en niet regelmatig wordt gereinigd of vervangen. Onderzoek toont aan dat sponzen na enkele dagen gebruik al miljoenen bacteriën kunnen bevatten per vierkante centimeter.

De afwasborstel

Dankzij hun stevige haren die weinig absorberen, houden afwasborstels minder snel resten en vocht vast. Daardoor zijn ze een stuk minder aantrekkelijk voor bacteriën. Bovendien zijn borstels eenvoudiger te reinigen en te drogen dan sponzen. Ze kunnen bijvoorbeeld regelmatig in de vaatwasser om de bacteriën te doden, iets wat bij sponzen niet kan vanwege hun snelle slijtage.

Zó houd je het altijd schoon

Of je nu team afwasborstel of team spons bent, je schoonmaakhulpje goed onderhouden is cruciaal om de hygiëne te waarborgen. Vervang sponzen idealiter elke week en zorg ervoor dat je ze na elk gebruik goed uitspoelt en droogt. Eventueel kan je sponzen zelfs desinfecteren door ze enkele minuten in de magnetron te stoppen of in een bleekoplossing te weken. Afwasborstels spoel je na elk gebruik uit met heet water en gooi je, zoals vermeld, best af en toe in de vaatwasser. Dankzij hun langere levensduur hoef je ze minder vaak te vervangen.

Afwassen Hygiëne Keukengerei Feit of fabel Keukenspons Afwasborstel

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties