A, B, C, D of E? Dit moet je weten over de mysterieuze nutri-score

De nutri-score op verpakkingen van voedingsmiddelen viel je vast wel eens in het oog. Natuurlijk staat het daar niet voor niets. Het helpt je eigenlijk bij de keuze van gezonde voeding. Maar hoe werkt het label precies? En wat is de keerzijde van de medaille? Dit moet je weten over de mysterieuze A, B, C, D en E letters.

Sinds augustus 2018 vind je in België op iedere verpakking en promofolder van de supermarkt de zogenaamde nutri-score terug. Het logo bepaalt door middel van letters en kleuren wat de meest en minst gezonde keuze is. Gemakkelijk, zou je denken. Maar let goed op met de letters blindelings te volgen.

Wat is de nutri-score?

De nutri-score bepaalt met behulp van letters en kleuren de voedingswaarde. De donkergroene A betekent ‘te verkiezen’, de rode E wijst op ‘te vermijden’. Welke score een product krijgt, is bepaald aan de hand van een uitgekiend algoritme. Dat algoritme koppelt positieve eigenschappen (zoals aanwezige eiwitten, vezels, noten, groenten en fruit) aan negatieve eigenschappen (zoals aanwezige suikers, vetten en natrium). Side note: de samenstelling van producten wordt vergeleken binnen een bepaalde productgroep. Een diepvriespizza kan bijvoorbeeld plots een A- of B-score krijgen als dit binnen de kant-en-klare maaltijden beter scoort.

Gezond verstand gebruiken 

Kortweg: baseer je keuze voor gezonde voeding niet op de nutri-score. Ondanks granola misschien een A-score heeft, weet je dat onbewerkte havermout nog altijd gezonder is. Het label is wél interessant als je het beste product binnen een productgroep wil scoren. Houd je toch van granola onder de yoghurt? Dan is het een handige tool om de meest voedzame in je winkelmand te leggen.

Voedingswaarde Nutri-score Foodfeiten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties