Foodfeiten: waarom zitten er gaatjes in crackers?

Ofwel heb je er nog nooit bij stilgestaan ofwel vraag je het je al eeuwen af: waarom zitten er gaatjes in crackers? Hebben ze een functie of hebben ze alleen een decoratieve meerwaarde?

Nee, deze gaatjes hebben geen decoratieve meerwaarde. Wél hebben ze een enorm praktische meerwaarde: ze dienen als ventilatiegaatjes tijdens het bakproces. Benieuwd hoe dat zit?Ontdek het hieronder 

Een luchtig verhaal

Crackerdeeg bevat veel lucht en die moet er natuurlijk uit. De gaatjes zorgen ervoor dat de stoom tijdens het bakken een weg naar buiten kan vinden. Als er geen gaatjes in zouden zitten, zou de stoom in het toastje blijven zitten. Het resultaat? Een cracker die té hoog stijgt en niet zijn authentieke, platte cracker-dikte heeft. Het toastje zou ook te veel luchtbubbeltjes krijgen, waardoor je holle crackers krijgt. Om de crackers te maken, wordt het deeg eerst verspreidt over de bakschalen en gesneden tot de juiste vorm. Daarna wordt er met een deegperforator overheen gerold om de gaatjes in het deeg te prikken.  

Precieze gaatjes

Die gaatjes worden ook niet zomaar ergens geprikt, het gaat hier echt om precisiewerk. Wanneer de gaatjes te dicht bij elkaar staan, worden de crackers droog en zijn ze te hard om op te bijten. Als de gaatjes te ver uit elkaar staan, valt de cracker tijdens het bakken waarschijnlijk uit elkaar. De juiste tools en afmetingen gebruiken is dus de boodschap!  

Crackers: grotere boosdoener dan snoep?

Iets wat je waarschijnlijk ook nog niet wist over crackers, is dat crackers vaak slechter zijn voor je tanden dan snoep. Je zou het haast niet geloven, maar de reden hierachter is simpel: zetmeelrijk eten zoals crackers en chips laten vaak restjes achter in je kiezen. Hoe langer die restjes in je mond blijven zitten, hoe meer kans de slechte bacteriën hebben om je kiezen te beschadigen. Maar geen paniek, goed en regelmatig je tanden poetsen jaagt de bacteriën zo weer weg. Je hoeft de zoute snack dus niet te laten liggen.

Crackers Chips Cracker Deegperforator Zetmeelrijk Zetmeel Toastjes Foodfeiten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties