Alexander De Croo: 'Het is minder zeker dat de horeca op 1 mei open kan'

In De zevende dag maakt premier Alexander De Croo (Open VLd) duidelijk dat de scholen na de paasvakantie weer open zullen gaan. Over de opening van de winkels en horeca wil De Croo nog geen uitspraken doen.

"Het is altijd de prioriteit geweest om 19 april veilig te stellen", zegt premier Alexander De Croo in De zevende dag. "Ik ben het honderd procent eens met prioriteit van de ministers van Onderwijs, onder wie Ben Weyts (N-VA), om alle scholen open te houden. Maar die éne week aan de vakantie toevoegen helpt ons epidemiologisch enorm vooruit. De doelstelling van álle regeringen is om vanaf 19 april onderwijs te laten plaatsvinden zoals het hoort plaats te vinden."

Horeca

Maar wat met de horeca? De Croo blijft voorzichtig. Het is minder zeker dat de niet-essentiële winkels op 27 april en de horeca op 1 mei weer open kunnen. "We gaan zaken geen dag langer gesloten houden dan nodig is", legt de premier uit. "Maar het moet veilig zijn. We zullen onze economie weer open kunnen maken als we er de komende weken in slagen om de contacten te beperkingen. De huidige varianten zijn veel agressiever. Maar ook op het gebied van vaccinatie komt de grote versnelling er aan. In het tweede kwartaal zouden er 7,4 miljoen vaccins geleverd moeten worden."

Geen exacte datum

Alexander De Croo geeft geen exacte datum waarop de winkels en de horeca weer open kunnen. Alles hangt ervan af hoe de cijfers evolueren en of de farmabedrijven het aantal vaccins zullen kunnen leveren dat ze beloofd hebben. "Het gedrag van het virus creëert onzekerheid, maar er is evenveel onzekerheid bij de levering van de vaccins."

LEES OOK

Viki Geunes: ‘Hier kunnen de mensen allemaal aan het raam zitten’

 

Horeca Corona Covid Overheid Horecacrisis

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties