Ambiance proeft: de zinderende Champagne van Telmont bij sterrenrestaurant Vrijmoed

Wie in hartje Gent restaurant Vrijmoed binnenstapt, voelt meteen de professionaliteit die er in de lucht hangt. Het vakmanschap van chef Michaël Vrijmoed, sommelier van het Jaar Benjamin De Buck en hun jonge team wordt doorgetrokken in de unieke gerechten, verfijnde smakencombinaties, piekfijne bediening en een drankenkaart om u tegen te zeggen. 

Tekst: Danny Verheyden

tafel de Vrijmoed
©Heikki Verdurme

Met twee Michelinsterren en een score van 17,5/20 in Gault&Millau kan je restaurant Vrijmoed onmogelijk bij de alledaagse eetgelegenheden rekenen. Chef Michaël Vrijmoed put steeds inspiratie uit zijn ervaringen en gesprekken met zowel personeel als klanten en geeft die vervolgens vorm in de keuken. Dat resulteert in vernieuwende gerechten, waarbij hij de nadruk legt op groenten. Dat dit restaurant al meermaals verkozen werd tot beste groentenrestaurant van België, is dus niet toevallig.

Champagne bij het eten

Zowel chef Michaël als maître en sommelier Benjamin De Buck genoten hun opleiding bij de hotelschool van Koksijde. Benjamin werd dit jaar ook door Gault&Millau uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar. De mooie samenwerking tussen de twee is duidelijk voelbaar voor wie een tafeltje bij restaurant Vrijmoed kan bemachtigen. Benjamin adviseert ons bij elk gerecht een passend glas wijn of in dit geval: champagne. De Reserve Brut van champagnehuis Telmont viel alvast erg in de smaak.

gerecht restaurant Vrijmoed
©Heikki Verdurme

"We hebben hier te maken met een complexe smaakassociatie", licht Benjamin toe. "Champagne Telmont wordt gekenmerkt door een vineus karakter met een stevige, maar mooi doorweven dosage. De gelaagde afdronk pairt mooi met het gerecht van traag gegaarde roulade van koolraap met een saus van miso en kokos." Dat de sommelier gelijk heeft, proeven we meteen. De champagne is een echte meerwaarde bij het gerecht.

Champagnehuis Telmont 

De laatste jaren schakelde champagnehuis Telmont over naar organische landbouw en dat proef je in het glas. De smaken zinderen en leven op. Naast hun streefdoel om 100% biologische wijnen te produceren, hebben ze ook een unieke benadering van het terroir met druivensoorten uit maar liefst zeven verschillende gemeenten in de Champagnestreek. Zo vind je er onder andere pinot meunier, chardonnay en pinot noir.

Wil je meer weten over chef Michaël Vrijmoed en zijn keukenfilosofie, ga dan bij de betere boekhandel op zoek naar zijn twee boeken “Vrijmoed, de chef, zijn producten en zijn signatuur” (34,95€) en “Vrijmoed, Eenvoud” (29,95€), beiden uitgegeven bij Lannoo.
Het Champagnehuis Telmont, opgericht in 1912, werd in oktober 2020 gekocht door de Remy-Cointreau groep. Ludovic du Plessis, voorzitter van het huis, en Bertrand Lhôpital, keldermeester en hoofd van de wijnbouw, werken samen aan 100% AB-certificering (biologische landbouw) tegen 2025.
Champagne Restaurant vrijmoed Champagne telmont Groentenrestaurant Reserve brut

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties