Cake als ontbijt? Voor deze ontbijtcakes komen wij graag uit ons bed

Is er iets zaliger dan 's ochtends uit bed kunnen springen al wetende dat er een lekker ontbijtje op jou wacht? Wij dachten van niet. Zelf nog niet helemaal overtuigd? Dan doen deze recepten voor ontbijtcakes dat zeker zelf. Want geef toe: wie komt er nu niet graag uit zijn bed voor cake? 

Vroege vogels die graag van hun ontbijt genieten en zo even opladen aan het begin van hun dag bestaan wel degelijk. Daar ben ik zelf het beste bewijs van. Ik vind niets leuker dan traag mijn dag te starten terwijl de rest van de wereld nog slaapt. En bij die trage start hoort een smakelijk ontbijtje. Bijvoorbeeld één van de ontbijtcakes hieronder.

Toch ben ik mij ervan bewust dat de meerderheid iéts meer moeite heeft om uit bed te springen na een altijd veel te korte nachtrust. Daar brengen deze ontbijtcakes misschien verandering in? Gedaan met het ontbijt skippen en hongerig verlangen naar de lunch, voor deze ontbijtcakes kom jij écht graag je bed uit. Beloofd.

Ontbijtcake met kiwi

Weg met die klassieke appel, yoghurt en granola! Kiwi's verdienen hun spotlight evengoed, en ze shinen het best vanuit een healthy ontbijtcake. Het voordeel? Je maakt de cake op voorhand en hebt meteen een week lang voldoende ontbijtjes. Handig!

kiwi cakeIngrediënten

3 kiwi's
2 bananen
150 g havermout
100 g bloem
3 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Plet de bananen. Meng er vervolgens met een spatel de havermout, de bloem, de eieren, het bakpoeder, de kaneel en het zout door. Zorg dat het een plakkerig mengsel wordt.

Snijd de helft van de kiwi's in kleine blokjes. Snijd de andere helft in mooie, dunne schijfjes.

Meng de blokjes kiwi in het deeg.

Leg bakpapier op de bodem van de bakvorm en vet de randen in met kokosolie. Leg vervolgens de mooie schijfjes kiwi mooi recht op het bakpapier. Giet het mengsel in de bakvorm over die stukjes kiwi.

Schuif de ontbijtcake in de oven gedurende 40 min. Laat afkoelen en zet de cake ondersteboven zodat de kiwi bovenaan komt te liggen.

Cinnamon roll coffee cake

Een cinnamon roll en een tas koffie behoren in een weekend wel eens tot onze ontbijtjes. Wat als je die twee nu eens combineert in een cinnamon roll coffee cake? Juist ja, dan krijg je een ontbijtcake om van te dromen. En het beste van al: bij het wakker worden, besef je dat deze ontbijtdroom écht is.

coffee cakeIngrediënten

400 g bloem
Zout
150 g suiker
4 tl bakpoeder
350 ml melk
2 eieren
4 tl vanille-extract
150 g bruine suiker
1 tl kaneel
120 g ongezouten boter
Kokosolie

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 ° C.

Mix de bloem, het zout, de suiker en het bakpoeder met een klopper. Neem een aparte kom en mix daarin de melk, de eieren en het vanille-extract. Vervolgens mix je de ingrediënten van de twee verschillende kommen samen. Voeg de gesmolten boter toe en blijf roeren tot alles één mooi geheel vormt.

Neem een rechthoekige bakvorm en vet die in met kokosolie. Giet het mengsel inde bakvorm.

Meng de bruine suiker met de kaneel en bedek de bovenkant van de ontbijtcake gelijkmatig met dit laagje.

Schuif de ontbijtcake gedurende 30 min in de oven. Laat daarna eerst even afkoelen.

Overgiet met wat maple siroop indien gewenst.

Yoghurt-aardbeiencake

Je klassieke yoghurt even beu? Eender welk ontbijt je normaal eet, van alles kunnen ontbijtcakes gemaakt worden. Enter de yoghurt-aardbeiencake! De ideale twist om je dagelijkse yoghurt net iets leuker te maken. En het is nog eens een gezonde cake ook: win-win.

ontbijtcakesIngrediënten

200 g speltmeel
2 tl bakpoeder
snufje zeezout
2 bananen
3 eieren
250 g Griekse yoghurt
80 ml olijfolie
150 g aardbeien
50 g pure chocolade

Bereiding

Verwarm de oven voor 180 °C.

Meng het speltmeel, de bakpoeder en het zeezout in een kom.

Neem een andere kom en plet daarin de bananen. Doe de eieren, de Griekse yoghurt en olijfolie erbij. Voeg samen met de inhoud van de andere kom en mix tot een glad beslag.

Vet een cakevorm in met olijfolie. Giet het mengsel in de bakvorm.

Snijd de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien zelf in plakjes. Steek die aardbeiplakjes in het beslag. Breek de chocolade en verspreid tussen de aardbeien.

Schuif de ontbijtcake gedurende 60 tot 65 min in de oven. Leg er de laatste 10 min een aluminiumfolie over zodat de bovenkant niet verbrandt. Laat de cake afkoelen.

LEES OOK: De 5 slechtste ontbijtjes om je dag mee te beginnen

Ontbijt Recepten Cake Gezond Yoghurt Koffie Tips Granola Kiwi Cinnamon rolls Ontbijtjes Ontbijtcate Yoghurt-aardbeicake

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties