Chef Nico Tuytten van Nic's: "In de Noordzee hebben we de beste vis ter wereld"

Bij Nic's in Tielt-Winge vertoef je tussen de velden om er te genieten van alles dat die te bieden hebben. Van de lokale groenten en fruit die er groeien, tot de runderen die erop grazen. Chef Nico Tuytten besteedt zeer veel aandacht aan verse, seizoensgebonden producten. Hiermee zet hij gastronomische gerechten op de kaart om U tegen te zeggen. 

Restaurant Nic's in Tielt-Winge is het geesteskindje van Nico Tuytten en Liesbet Fortje, die voorheen de Leuvense bistro Julia & Elias uitbaatten. Naast de verandering in locatie, van de drukke stad naar het rustgevende platteland, heeft ook de keuken een metamorfose ondergaan. Tuytten liet de brasseriegerechten achterwege en kiest in Nic's voor verfijnde gastronomie.

Eerlijke producten in de hoofdrol

Nico's keuken is een productkeuken en alhoewel hij klassiek geschoold is, geeft hij aan zijn gerechten een moderne twist. "Ik ben niet de kok van veel gelletjes, schaafjes en andere poespas. Een eerlijk, kwalitatief product met daarrond enkele garnituren, meer heeft een topgerecht niet nodig", aldus de chef. "En met een goede saus daarbij natuurlijk." Die sauzen, samen met de lokale topingrediënten, is waarvoor de klanten steeds naar Nic's terugkeren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nic’s (@nics.restaurant)

"Ik gebruik zeker en vast enkele technieken uit de moderne gastronomie, maar dan enkel als het binnen mijn keuken past. Kopiëren om te kopiëren, daar doe ik niet aan mee", luidt het bij Nico. "Het is niet de bedoeling dat we allemaal de nieuwe El Bulli worden." Het is voor de chef echt belangrijk dat hij met zijn manier van koken een cliënteel opbouwt dat resoluut voor zijn keuken kiest en dus niet komt eten om die van iemand anders te proeven.

Op zoek naar een signatuur

In het eerste levensjaar van zijn restaurant gaat de chef ook op zoek naar zijn signature dish. "Ik ben daar wel mee bezig, en er zijn enkele kanshebbers, maar ik ben er nog niet goed uit wat het uiteindelijk zal worden. Het is wachten op dat ene gerecht waarbij ik het gevoel krijg dat mijn gasten het voor altijd met mij gaan associëren." Het signatuurgerecht zal wellicht in de richting van schaal-en schelpdieren gaan, maar dat zijn niet de enige producten waar de chef warm van wordt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nic’s (@nics.restaurant)

"Wij werken veel met coquilles, langoustine en kreeft, maar ik werk graag met alles dat uit de Noordzee komt. In de Noordzee hebben we de beste vis ter wereld, vind ik persoonlijk." Hij probeert ook zoveel mogelijk met die lokale vissen te werken. Al werkt hij even graag met het ultralokaal rundvlees van de Bremberghoeve. "Die ligt op 500 meter van onze deur. Het is geweldig als kok om zo'n leverancier dichtbij te hebben."

Rust 

nic's restaurant buitenHet is belangrijk voor Nico en Liesbet dat hun gasten tot rust komen bij een bezoek aan Nic's. "Ons restaurant is gevestigd in een villa uit de jaren zestig, waaraan we een veranda hebben gebouwd die uitzicht geeft op de mooie tuin en onze wei, waarin schapen en kippen rondlopen." Die hebben volgens de chef een goede impact op stress. "Mensen hebben al stress genoeg. Als ze bij ons komen eten kunnen ze die even loslaten en genieten van de landelijke ontstressende kwaliteiten van onze omgeving. Ook bij mij doet dat wonderen. Ik ben blij dat ik terug 'op het land' zit (lacht)."

LEES OOK: Producten uit de Noordzee: van de zee tot op het bord

Rundvlees Vis Productkeuken Landelijk Gastronomie Noordzee Schaaldieren Tielt-winge Nic's Nico tuytten Lokale keuken

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer