Events in Oost-Vlaanderen uitgelicht: de pompoenfeesten in Eeklo op 1 oktober

De zomer verlaat stilaan het land en zo komt er, hopelijk toch met nog enkele warme nazomerdagen in het vooruitzicht, een einde aan het toeristisch hoogseizoen. In Eeklo grijpen ze dit moment aan om een feest te organiseren rond dé herfstgroente bij uitstek: op zondag 1 oktober kan je proeven, oogsten én spelen op de Pompoenfeesten.

Al gehoord van de Atlantic Giant of de Uchiki Kuri? Het zijn 2 van de 5 pompoensoorten die je op zondag 1 oktober kan gaan oogsten op het plukveld van de Huysmanhoeve in Eeklo. Ook de butternut, spaghettipompoen of de klassieke oranje pompoen kan je in je boodschappentas laden. Voor slechts €3 per stuk en recht van het veld! Beter wordt het niet, toch?

Liever meteen proeven?

Wie liever proeft van andermans kook- en bakkunsten, kan bij de koks van het Oogstatelier terecht voor soep en pizza, uiteraard ook met pompoen. De bakkers van de Huysmanhoeve steken het vuur in het houtgestookte bakoven aan om ambachtelijk speltbrood en rozijnenbrood te bakken (vandaag nog te bestellen via deze link).

Wie wordt de pompoenkampioen?

Breng gerust de hele familie mee naar Eeklo, want ook aan de kleinsten wordt gedacht: er wordt een heus hindernissenparcours gebouwd waarop gestreden kan worden voor de titel van ‘pompoenkampioen’.

Voor elk wat wils dus op het programma van de Pompoenfeesten. 

Huysmanhoeve

De Huysmanhoeve vormt het decor van de Pompoenfeesten. Dit beschermde monument, daterend uit de Middeleeuwen, vormt sinds 2014 het hart van de toeristische activiteiten in het Meetjesland en huisvest het Provinciaal Streekcentrum. Regelmatig worden er demo's en workshop georganiseerd (wat dacht je ervan om brood te leren bakken in een houtoven?), van april tot oktober is ook de streekbar geopend (met onder meer sapjes geperst van het fruit uit eigen boomgaard) en het is de ideale uitvalsbasis voor een mooie wandeling of fietstocht in de omgeving van het hoevedomein.

Praktisch: Zondag 1 oktober 2023 van 11u tot 18u in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1, 9900 Eeklo

Pompoen Oost-vlaanderen Butternut Pompoenen Spaghettipompoen Eeklo Events oost-vlaanderen Pompoenfeesten Huysmanhoeve

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties